Tartós élelmiszereket helyezhetne el bennük bárki

2019.02.15. 12:00

Két ételszekrénnyel segítik a rászorulókat Nagykanizsán

Balogh László önkormányzati képviselő egy korábbi közgyűlésen kezdeményezte, hogy a dél-zalai városban is helyezzenek el úgynevezett ételosztó szekrényt a rászorulók támogatására.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Barbalics Józsefné: a helyszínek kijelölésére várunk Fotó: ZH

A képviselő a Nagykanizsai Katolikus Karitász kérését tolmácsolva elmondta: szerte az országban már 10 Enni adok – Enni kapok szekrény működik, melyekkel bárki segíthet rászoruló embertársain. Aki úgy gondolja, élelmiszert helyezhet el a szekrényben, amit onnét bárki, aki hiányt szenved táplálékban, kivehet és elfogyaszthat. Így a szekrény tartalma folyamatosan cserélődik.

Dr. Barbalics Józsefné: a helyszínek kijelölésére várunk Fotó: ZH

A képviselőnek Dénes Sándor polgármester azt írta válaszul: a Nébih állásfoglalása szerint magánemberek karitatív kezdeményezéséről van szó, ami magánétkezésnek minősül, így nincs szükség hatósági hozzájárulásra, a hatóság ezeket a szekrényeket nem is ellenőrzi. Éppen ezért a Nébih fontosnak tartja, hogy a doboz üzemeltetői figyelmeztessék a feleket, hogy kizárólag érvényes szavatossági idejű tartós élelmiszereket helyezzenek be a szekrénybe, illetve a fogyasztók csak a saját felelősségükre vegyenek ki abból. Emellett az ételdoboz tisztaságát, tartalmát is az üzemeltetőnek kell ellenőriznie.

Dr. Barbalics Józsefné, a Nagykanizsai Katolikus Karitász vezetője elmondta: egy ételszekrényt a belvárosban, egy másikat pedig a keleti városrészben szeretnének elhelyezni. A szekrények elkészítésében és kihelyezésében a Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskola nyújt nekik segítséget. Már csak arra várnak, hogy az illetékesek kijelöljék azokat a helyszíneket, ahova kikerülhetnek a szekrények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában