A város katonamúltjára emlékeztetne

2019.02.13. 09:00

Egy PSZH-t állítanának ki a kanizsai körforgalomban

Az ország több hajdanvolt katonavárosában emlékeztet a dicső múltra a közterületeken elhelyezett, hatástalanított harci eszköz.

Horváth-Balogh Attila

Az 1960-as években hazánkban kifejlesztett harcjármű Fotó: archív

Hasonló elképzelés mozgatja Poprádi Zoltán honvéd ezredest, a nagykanizsai MH 14. Thúry György Gépesített Lövészdandár utolsó parancsnokát, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület zalai elnökét is.

– A Honvéd Hagyományőrző Egyesület mindig fontosnak tartotta, hogy Nagykanizsa katonamúltjának minél többféle módon állítson emléket – bocsátotta előre Poprádi Zoltán. – Nem csak az egyesület közgyűlésén, hanem az egykoron itt szolgálókkal és a város lakóival folytatott beszélgetésekben is előkerült a gondolat, hogy Nagykanizsa közterületén, egy frekventált helyen el kellene helyezni valamilyen tárgyat, vagy eszközt, ami az itt élőket és az idelátogatókat is emlékezteti az egykori katonai jelenlétre. Hamar került konkrét ötlet is: egy úgynevezett PSZH-t, azaz páncélozott szállító harcjárművet lehetne kiállítani – az eszköz jellemző volt az 1997-ben felszámolt gépesített lövészdandárra, ráadásul magyar fejlesztésről, gyártásról van szó.

Az 1960-as években hazánkban kifejlesztett harcjármű Fotó: archív

Poprádi Zoltán jelezte: amennyiben ilyet vásárolnának, vagy esetleg kapnának ajándékba valakitől, akkor annak a legméltóbb helye szerinte a volt Thúry György laktanya közelében, a Hevesi és a Teleki utcák kereszteződésében található körforgalomban lenne.

– Az ötletünk kapcsán bírjuk dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő elvi támogatását, de ez csak beszélgetések szintjén hangzott el, természetesen szükség van a városvezetés, a közgyűlés jóváhagyására, illetve igazából a helyszínt is nekik kellene majd kijelölni. Úgy véljük, a legjobb helyen az egykori Thúry-laktanya közelében lenne – tette hozzá a volt parancsnok.

Az ezredes jelezte: a körforgalom azért is volna szerencsés választás, mert a PSZH ott egyrészt nehezen megközelíthető lenne (ez talán a kiváncsiskodó gyerekek miatt nem mindegy), másrészt azonban jól látható is. Bármilyen más, a lövészekre jellemző harceszközt is örömmel felállítanának, harckocsit azonban nem akarnak, hiszen egy T34-es látható már az egyetem parkjában.

– A laktanya hajdanvolt, még álló parancsnoki épületének közelében is ki lehetne állítani a relikviát, vagy bárhol máshol, ahol engedélyeznék, a fontos az volna, hogy minél többen láthassák – zárta mondandóját a honvéd ezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában