Felmérés és kátyúzás

2019.02.19. 11:30

Az idei tél nem okozott nagy károkat a zalai utakban

A jó idő beköszöntével megkezdődnek az útjavítási munkák a tele­püléseken.

Szabó Zsófia, Keszey Ágnes

Kovács Zoltán, a VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. városgondnoka a kanizsai Űrhajós utcában méri fel az egyik úthibát

Fotó: Gergely Szilárd

Útkarbantartási munkálatok

Nagykanizsán a szakembe­rek már télen orvosoltak úthibákat, illetve megelőző út­karbantartást is végeztek. Az önkormányzati tulajdonú közutak rendbetételéért a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. felel. Fitos István vezérigazgató jelezte: az idei tél, mivel nem volt annyira hideg és csapadékos, nem tett nagy kárt az utakban.

– Azért sem kell számolnunk rekordszámú kátyúval, mert tavaly ősszel már megelőző útkarbantartási munkát végeztünk. Olyan kátyúkezdeményeket, aszfaltrepedése­ket is helyrehoztunk, amelyek akkor nem okoztak nagy gondot, csak később, valószínűleg a tél folyamán alakultak volna veszélyes kátyúkká. Szintén tavaly ősszel elindítottunk egy útellenőri szolgálatot: kollégánk előzetes bejárásokat, felméréseket, terepszemlét vég­zett. Ahol veszélyes hibát talált, ott hideg, zsákos aszfalttal azonnal kijavította – mondta Fitos István.

Kovács Zoltán, a VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. városgondnoka a kanizsai Űrhajós utcában méri fel az egyik úthibát Fotó: Gergely Szilárd

Áprilisban tárgyalja majd a képviselő-testület a cég üzleti tervét. Akkor határozzák meg az útfenntartás éves keretét, amiből a közlekedési lámpák és a táblák karbantartását is finanszírozni kell.

Menetrend szerint haladnak

– Természetesen meleg aszfalttal is javítunk majd utakat, ám ez időjárásfüggő. Várhatóan kitavaszodik már, mire nekiláthatunk. Tartós meleg kell ehhez az eljáráshoz, az aszfaltkeverő üzemek is csak később nyitnak ki. Arra is figyelnünk kell, hogy ne hűljön ki az aszfalt: mivel nagy mennyiségben vásároljuk, de lokálisan, kicsi úthibákat javítunk ki vele, sokáig van az autón és könnyen elhűlhet.

Várhatóan idén is heten végzik majd ezt a feladatot, akik a télen a hideg aszfaltos, illetve mészköves kátyúzásba besegítettek. Ha nincs azonnal orvosolandó úthiba, akkor a város elejétől a végéig, utcáról utcára haladnak napi menetrend szerint – összegezte a vezérigazgató.

Kanizsán jelenleg a Dózsa György utca és a bevásárlóközpont környékén található olyan terület, amely már többször okozott gondot. Ezért amint nekiláthatnak, meleg aszfalttal javítják az úthibát.

A következő hetekben felmérik az utak állapotát, s majd tavasszal kezdődik a kátyúzás Keszthelyen
Fotó: Keszey Ágnes

Keszthelyen is biztosították a forrást

Keszthelyen sem okozott annyi kárt a téli időjárás az utakon, mint az elmúlt években, de néhány helyen szükségessé válik a helyreállítás. Ruzsics Ferenc polgármester elmondta, hogy az őszi munkálatokra 10, a tavaszira 15 millió forintot különítettek el, ezenkívül a járdák, kerékpár­utak és egyéb útszakaszok javítására is biztosítottak forrást.

Az önkormányzat megbízásából a Városüzemeltető Nonprofit Kft. végzi a kátyúzást. Az utak állapotának felmérése hamarosan megkezdődik, majd a meleg aszfaltos kátyúzás március végén, április elején kezdődik. Addig pedig – erre az elmúlt hetekben négy helyen volt szükség – a rendkívül balesetveszélyes szakaszokat állítják helyre hideg aszfaltos eljárással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában