A biztonságérzetük javítása, programjaik támogatása is szerepel a városi koncepcióban

2019.02.26. 10:00

Az egerszegi önkormányzat egyik célkitűzése, hogy hozzáférjenek az ellátásokhoz az idősek

Áttekintette az önkormányzat az idősügyi koncepcióban foglaltak tavalyi végre­hajtását.

Szabó Judit

A szenior akadémia az élethosszig tartó tanulást szolgálja Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A közgyűlés először 2012-ben, majd 2016-ban fogadott el idősügyi koncepciót, az utóbbi a 2019-ig tartó időszakra vonatkozik. A legutóbbi ülésen áttekintették a kitűzött célok megvalósulását.

Fontos cél, hogy a szépkorúak hozzáférjenek azokhoz a szolgáltatásokhoz, ellátásokhoz, amelyek megkönnyítik az életüket. A Zalaegerszegi Gondozási Központ 2017 óta részt vesz egy határon túli együttműködésben, a projekt három éve alatt egy képzett esetmenedzser nyújt információt és segítséget, hogy az idősek elérjék a városban a különféle ellátásokat.

A szenior akadémia az élethosszig tartó tanulást szolgálja Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A beszámoló arra is kitért, hogy a gondozási központ két bentlakásos intézményében főállású gyógytornász dolgozik, aki hetente egyszer a Belvárosi Idősek Klubjában tart foglalkozást. Ezen nemcsak a klubtagok, hanem a városban, a környéken élő nyugdíjasok is részt vehetnek.

Az önkormányzat célul tűzte ki az idős lakosság biztonságérzetének növelését a rendőrséggel együtt. A rendőrkapitányság bűnmegelőzési referensei a 65 plusz programban személyesen felkerestek időseket, bűnmegelőzési tanácsokat adtak nekik, s előadásokat tartottak az idősklubokban, a gondozóházban.

Az önkormányzat 2013-ban létrehozta Zalaegerszeg Város idősügyi civil regiszterét, amely folyamatosan bővül, jelenleg 19 szervezet szerepel benne. A város honlapján elérhető a regiszter, amely hozzájárul az idősek és szervezeteik kapcsolattartásához.

Tavaly hatodszor rendezték meg szeptember 20. és október 30. között az idősek hónapját Zalaegerszegen, s az idősügyi szervezetek saját programjait is támogatta a város: 16 szervezet kapott egyenként 35 ezer forintot rendezvényekre. Az idősügyi tanácsnak több mint kétmillió forintot biztosítottak a költségvetésből, hogy saját hatáskörben használja fel az időskorúak érdekében.

Az önkormányzat az élethosszig tartó tanulást a szenior akadémia támogatásával segíti, tavaly a nyugdíjas szabadegyetemnek már 280 hallgatója volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában