Seregszemle

2019.02.18. 15:00

A hagyárosböröndi kutyák szereplése a Winter Dogdance Cup 2019-en

Február 9-én rendezték meg Magyarországon az első idei dog-dancing versenyt, a Winter Dogdance Cup 2019 elnevezésű seregszemlét, amelynek két Zalaegerszeg környéki résztvevője is volt, a Hagyárosböröndön élő Imre Vanda a Zorró, és Varga Katalin a Milli nevű kutyájával. Az alábbiakban rendhagyó műfajú cikkben a két hölgy számol be a kutyanevelés e különleges formájáról. Varga Katalin versenyzőtársát, Imre Vandát faggatta.

ZH

Imre Vanda és Zorró

– Miért és hogyan táncolnak a kutyák?

– A dog-dancing magyarra fordítva kutyatánc. A nevével ellentétben azonban a kutyák a zenére nem táncolnak, hanem látványos produkciót mutatnak be – mondta Imre Vanda. – A fő cél a szórakoztatás, a nézők számára a kűrök látványosak, izgalmasak, mert nincs két egyforma bemutató. Mindig más a zene, a jelmez, az előadott koreográfia. Jelmez és díszlet is van, a versenyszervezők elvárják, hogy a bemutató témájának megfelelő jelmezben legyen a gazda. A kutyákat azonban nem lehet beöltöztetni, csak a nyakörvük lehet díszített. Díszlet, kellék csak annyi lehet, amelyet a gazda egy alkalommal be tud vinni a ringbe.

Imre Vanda és Zorró
Varga Katalin és Milli Fotó: ZH

– Egy átlagos kutya parancsra leül, vagy pacsit ad. A dog-dancing versenyző kutyák milyen trükköket tudnak?

– Oldalaznak, hátrafelé mennek, hemperegnek a földön, pörögnek a tengelyük körül állva és két lábon állva, pitiznek, kúsznak, sántítanak, meghajolnak, két lábon járnak, és más bonyolult mozgáskombinációkat csinálnak.

– Hogyan bírálják a versenyzőket?

– A versenyeken hobby, illetve a hivatalos osztályokban lehet indulni. A hobby osztályokban félévesnél idősebb kutyák versenyezhetnek, de bizonyos mozgáselemek bemutatása tizenöt hónapos korig számukra egészségügyi okok miatt még tilos, így nem szerepelhet a programban ugrás, hátsó lábakra állás, kúszás, hátrálás. Fontos, hogy a hobby osztályokban a kutyát nemcsak szóval, mosollyal lehet jutalmazni, hanem kaphatnak jutalomfalatot, illetve játékot. Az engedmények miatt a hobby osztályban nincsenek helyezések, a résztvevők szóbeli, segítő szándékú értékelést kapnak annak érdekében, hogy továbbléphessenek majd a hivatalos osztályokba. A hivatalos osztályokban csak 15 hónapos kort betöltött kutyával lehet indulni. Sok kutya-gazda páros azonban soha nem tud hivatalos osztályba nevezni, mivel a kutyája versenyhelyzetben nem tudja a kűrt végigdolgozni jutalomfalat, illetve játéktárgy nélkül – avatott a részletekbe Vanda.

– Kutyának, vagy a gazdának nehezebb ez a sport?

– A dog-dancing könnyű az ember közvetlen irányítása alatt dolgozó munkakutyáknak, ők kifejezetten szívesen tanulnak meg újabb és újabb dolgokat, illetve igénylik azt, hogy feladatuk legyen. A gazdinak nehezebb a dolga, mert szüksége van a kreativitásra, következetességre, türelemre. Sőt, jól kell bírni a versenyszituációt, mert a kutya megérzi, ha az ember ideges, és ő is nehezebben koncentrál.

– Milyen szempontok szerint bírálják a versenyt?

– Fő szempont a művészi hatás. Itt nézik a kutya és a gazda együttműködését, a koreográfiát, a zeneválasztást, valamint a zene és a mozgás összhangját. A pontok másik része a technikai értékelésből adódik, a kűrben lévő mozgások folyamatossága, tartalma és nehézsége, a tényleges kivitelezés számít.

A két zalai versenyző hölgy kutyái kétévesek múltak, 2018 májusától vesznek részt eredményesen a hazai versenyeken. Nagyon büszkék arra, hogy ilyen fiatal kutyákkal már több dobogós helyezést is begyűjthettek az I. hivatalos osztályban, és jó úton haladnak ahhoz, hogy a II. osztályban is indulhassanak. A versenyre készüléstől függetlenül általában napi fél vagy egy órát fordítanak kifejezetten a képzésre. Mint beszámolójukban jelezték, egy trükk tanítása megtörténhet akár két perc alatt, de vannak olyan bonyolult kombinációk, melyek biztos végrehajtásához akár egy évre is szükség van. Ezeket tudatosan, lépésről lépésre kell felépíteni.

A kívülállók számára gyakran meglepetés, hogy Vanda és Katalin keverék kutyákkal dolgozik. Sokan a kutyák tanulékonyságát, eredményességét fajtához kötik. Ebben a sportban a legjobb eredményeket általában a border collie fajtájú ebekkel tudják elérni. A zalai versenyzők ezért külön sikerként élik meg, hogy a rókalyukból mentett testvérpár szépen teljesít ebben a sportban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában