A beruházások idén is folytatódnak

2019.01.04. 11:30

Saját forrásból is fejlesztenek Eszteregnyén

A dél-zalai településen egymást érik a különböző korszerűsítések, amelyek jóvoltából nem csak a falu arculata szépül.

Szabó Zsófia

Burcsi János polgármester az új traktort mutatja Fotó: a szerző

A beruházások célja, hogy a helyiek modern, komfortos községben éljenek. Az eszközfejlesztések mellett több infrastrukturális modernizáció is történt Eszteregnyén az elmúlt időszakban. És a korszerűsítések nem zárultak le tavaly.

Burcsi János polgármester az új traktort mutatja Fotó: a szerző

Burcsi János polgármester elmondta: anyagi lehetőségeikhez mérten rendbe hozzák, amit tudnak. Emellett a pályázati támogatásokban is bíznak.

– A közelmúltban egy régóta húzódó problémát sikerült orvosolnunk – jelezte. – Az egykori iskola épületének tetejét hoztuk helyre, ami beszakadt, és a palatető faszerkezete is elavult volt. A közösségi háznak, könyvtárnak, orvosi rendelőnek is otthont adó épületen rendszeresen végeztünk kisebb javításokat, de a tető rendbehozatalára nem sikerült támogatást nyernünk. Így a falu saját költségvetéséből, mintegy 1,2 millió forintért cseréltettük ki a régi pala nagy részét modern fedőlemezekre. Teljesen még nem készültünk el a munkával: a csatornarendszer, a közeljövőben pedig egy fedett gépjárműbeálló építése még hátravan.

Burcsi János hozzátette: a község költségvetéséből másutt is fejlesztenek a faluban.

– Közel két kilométeres, rossz minőségű útszakaszt újítottunk fel. Felét saját erőből, míg a másik részét 20 millió forint kormányzati finanszírozásból. Az immár zúzottkővel vastagon borított jármű- és gyalogosforgalmi út a falut köti össze a szőlőheggyel – részletezte Eszteregnye első embere.

A községben figyelmet fordítanak az eszközpark fejlesztésére is. Nemrég 90 lóerős, első és hátsó meghajtású traktort vásároltak, egy vidékfejlesztési projektnek és némi saját erőnek köszönhetően.

– Régóta szerettünk volna egy többfunkciós munkagépet – folytatta Burcsi János. – A kis üzemanyag-fogyasztású, korszerű traktorhoz kiegészítő berendezéseket (műtrágyaszórót, fűkaszát, hótolót) is vettünk. Mintegy 13 millió forintba került a gép, s ennek tíz százalékát községünk biztosította a vételhez – közölte a polgármester.

És idén is több fejlesztést terveznek: ha meglesz rá az anyagi fedezet, felújítják a ravatalozót, és a temető elé esztétikus kerítést építenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában