A krisztushívők egységéért

2019.01.21. 07:00

Ökumenikus istentiszteletet tartottak Barlahidán

Négy keresztény felekezet, a katolikus, a református, az evangélikus, valamint a baptista egyház lelkipásztorai szóltak a hívekhez tegnap délután a göcseji község teljesen megtelt evangélikus templomában. Az ökumenikus istentisztelet az idei egyetemes imahét nyitórendezvénye volt.

Gyuricza Ferenc

Peszleg Zsolt, Rozgonyi Emőke, Zsugyel Kornél és Kiss György az ökumenikus istentiszteleten Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Barlahidán harmadik alkalommal tartottak ökumenikus istentiszteletet, s a négy felekezet képviseletében hét lelkész vett részt az egyházi eseményen. A helyi gyülekezet lelkipásztora, Zsugyel Kornél mellett a községben korábban szolgált evangélikus lelkész, a 2015-ben nyugdíjba vonult Szabó Vilmos, a katolikus egyház részéről Ipacs Bence lenti és Kis György novai plébános, a református felekezet képviseletében Rozgonyi Emőke szentgyörgyvölgyi és Szakál Zoltán kerkafalvai lelkész, míg a baptista egyház Peszleg Zsolt révén most első ízben csatlakozott.

Peszleg Zsolt, Rozgonyi Emőke, Zsugyel Kornél és Kiss György az
ökumenikus istentiszteleten Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Az istentisztelet kezdetén Zsugyel Kornél elmondta, az egyetemes imahéten, így az ökumenikus istentiszteleten a krisztushívők egységéért, a felekezetek közötti összetartásért imádkoznak, hiszen a keresztény egyházak hite ugyanazon alapokról, Jézus életéből és tanításáról fakad. Az evangélikus lelkész hozzátette: az egyetemes imahét jelmondatát 2019-ben az indonéziai egyházak határozták meg, s abban az igazságosság eszméje mellett tettek hitet.

Az istentiszteleten Szakál Zoltán hirdetett igét. A szamáriai asszony történetét idézte fel, hiszen annak is ökumenikus üzenete van: a szomjazó zsidó Jézus és az általa megszólított szamáriai asszony a népeik közötti ősi ellentétet leküzdve beszélgetni kezd egymással. A történet arra utal, hogy a közösségeket egymástól elválasztó falakat a szeretet jegyében át lehet lépni. Krisztus a kapocs, amely segít az ellentétek leküzdésében.

Az istentiszteletet követően a megjelent híveket szeretetvendégség várta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában