Nem dísz a mikrochip

2019.01.15. 13:00

Nem elég a beültetés, frissíteni is kell a kutya chipjének adatait

Évek óta törvény írja elő, hogy a kutyákat egyedi azonosítóval, chippel kell ellátni. Ám mindez kevés, ha a gazdi elfeledkezik arról, hogy frissíttesse elérhetőségeit az ehhez kapcsolódó elektro­nikus nyilvántartásban.

Szabó Zsófia

Chip nélkül vagy pontatlan adatokkal nehezen találhat haza az eb Fotó: ZH Archívum/Szakony Attila

Mindez akkor jelenthet problémát, ha elkallódik az eb vagy új tulajdonoshoz kerül. Ezt Skanecz Tamás, a kanizsai Élettér Állatmenhely telepvezetője mondta. Hozzátéve: ha új négylábú érkezik az otthonba, elsőként a chip alapján próbálják előkeríteni a gazdáját. Azonban ilyenkor sokszor „falakba” ütköznek.

Chip nélkül vagy pontatlan adatokkal nehezen találhat haza az eb Fotó: ZH Archívum/Szakony Attila

– Sajnos, még mindig több olyan ebbel találkozunk, amiben nincs azonosító – fogalmazott Skanecz Tamás. – Olykor pedig hiába a chip, nem tudjuk azonosítani a négylábút. A gazdája által megadott elérhetőségek, köztük a lakcím ugyanis idővel változott, ám ezt a kutyatartó nem jelentette be. Arról is könnyen megfeledkeznek sokan, hogy ha elajándékozzák a kutyájukat, s az új gazdához kerül, akkor a tulajdonosváltás miatt bekövetkező változásokat is rögzíttetni kell az adatbázisban.

Skanecz Tamás hangsúlyozta: mindössze pár perc tennivalóval jár a kapcsolattartó adatok frissítése. Az adatmódosítás lakóhelytől füg­getlenül bármelyik állatorvosnál elvégezhető, az ügyet személyesen vagy telefonon is el lehet intézni. A szakember bevezeti az internetes adatbázisba az újdonságokat. Mindez – ellentétben a chip beültetésével – díjmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában