Havonta legalább egy program

2019.01.07. 10:00

Hóesésben tartották újévköszöntő túrájukat a zalalövői természetjárok

A legszebb téli kirándulóidőben, szállingózó hóesésben tartotta újévköszöntő túráját a Menő Manó csapat. A zalalövői természetjárók hagyományosan a Vas megyei, a kisvárossal szomszédos Felsőjánosfát jelölték ki első közös programjuk célállomásaként.

Gyuricza Ferenc

A Menő Manók az évnyitó túrán, a Borostyán-tó mellett

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az évnyitó túrán több mint harmincan vettek részt. A létszám némileg ugyan alatta maradt az egy évvel korábbi hasonló programénak, ám Takácsné Nagy Ágnes így is elégedett volt a részvételi aránnyal. Mint mondotta, annak kifejezetten örül, hogy ezúttal is csatlakoztak gyerekek.

– Az elmúlt évben 14 túrát tartottunk, ezek során összesen 136 kilométert gyalogoltunk – értékelte a 2018-as esztendőt a csoport vezetője. – A résztvevők száma 405 fő volt, ez közel 30 fős átlagot jelent. A leglátogatottabb túránk a városnapi séta volt, akkor a település múltjához, köztük a római kori elődhöz, az 1900 éve városi rangot kapott Sallához köthető nevezetesebb pontokat érintettük. Erre 48 fő jött el.

A Menő Manók az évnyitó túrán, a Borostyán-tó mellett
Fotó: Gyuricza Ferenc

Takácsné Nagy Ágnes hozzátette: vannak hagyományos, jól bejáratott programjaik, mint az évnyitó és város napi túra, de ezek közé tartozik a kétnapos bakonybéli kirándulás is. Tavaly ennek során tették meg a leghosszabb távot, összesen 21 kilométert gyalogoltak. Újdonságot jelentett viszont a csoport életében a Salla Trail, aminek inkább az extrém sportokhoz köthető elemei is voltak, ennek ellenére becsülettel teljesítették a kijelölt távot.

– Nagyon kedveljük a bagolytúrákat is, ezeknek az éjszakai programoknak sajátos, egyedi hangulata van – folytatta a csoportvezető. – Tavaly több bagolytúrán is részt vettünk, volt, ahol az előkelő második helyezést érte a csapatunk.

A Menő Manók egy pályázati projektnek köszönhetően a felszerelésüket is bővíteni tudták, többek között túrabotokat, hátizsákokat szereztek be. Ami a 2019-es terveiket illeti, továbbra is az a céljuk, hogy havonta legalább egy programja legyen a csoportnak. Célállomásaik közt szerepel Bakonybél és a Balaton-felvidék, Kőszeg, illetve az Őrség is. A csoportvezető egy régi álmáról, az óvodás Menő Manó-csoport beindításáról sem mondott le, úgy véli, a természetjárást mint szabadidős sportot egészen fiatal korban lehet igazán megszerettetni. Tavaly volt is egy öt kilométeres óvodástúrájuk, amin 34 fő vett részt, 2019-ben azonban több hasonló alkalmat is szeretne megszervezni a csoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában