A hidegben nem móka dolgozni sem

2019.01.05. 07:00

Hiába kellemetlen a téli zimankó, a munkát akkor is csak el kell végezni

A fogvacogtató mínuszok ellenére sem áll meg az élet. Szerencsések, akik meleg helyen „vészelhetik” át a telet, ám sokan vannak, akiknek ilyenkor is muszáj „odakinn” dolgozniuk.

Szabó Zsófia

Az autómosóban egész nap vízben, szabad ég alatt dacol a hideggel Gazdag Attila és Anda József Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

Áldhatja a sorsát, aki fűtött irodában, meleg helyiségben keresi a kenyerét, számos olyan foglalkozás van azonban, amit a szabad ég alatt kell végezni. Ahogy a nyári kánikulában, ilyenkor sincsenek könnyű helyzetben többek közt az építőiparban tevékenykedők, az utak karbantartói, a parkgondozók, a fafeldolgozók, vagy a húsipari munkások. Ám törvény és rendelet is szabályozza, hogy a munkáltatóknak milyen kötelességeik vannak dolgozóik egészségének védelme érdekében szélsőséges – akár hideg vagy meleg – időjárási körülmények idején. Erről Rodek György nagykanizsai munkavédelmi vállalkozó beszélt érdeklődésünkre.

Hangsúlyozta: hidegnek nemcsak szabadtéri, hanem zárt térben történő munkavégzés is minősülhet. Utóbbi esetében akkor, ha a munkával töltött idő több, mint felében a hőmérséklet a 10 Celsius-fokot nem éri el, előbbinél pedig 4 fok ez a határérték.

– Az érintett munkahelyeken hidegben biztosítaniuk kell a munkaadóknak hidegben és melegben is a megfelelő, fűtött környezetben való, 5-10 perces pihenést. Csakúgy, mint az egyéni védelmet, illetve védőitalt, a megfelelő hőmérsékletű teát – részletezte Rodek György.

Via Kanizsa Zrt. munkatársainak – mint Vajda Sándornak, Godina Józsefnek, Fábián Tibornak és Halász Györgynek is – némi enyhülést nyújt a hidegben a meleg tea Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

A szakember kiemelte: megfelelő munkaruhát is kell kapniuk a munkavállalóknak. Ez esetben viszont akadnak néha „hézagok”. – Több munkaadó nem tud olyan öltözetet biztosítani a dolgozónak, ami véd a csapadék, a hideg ellen – folytatta Rodek György.

– Az adott cég munkavédelmi felelősének lenne kötelessége ellenőrizni a hiányosságokat, vagy azt, hogy a törvényi előírások szerint történik-e minden. Ellenőrzés során ugyanezt a munkavédelmi felügyelőség teszi meg. Lehet szankciókat alkalmazni, ha nem tartja be a munkáltató az előírásokat. Ám ez nem gyakori, mivel nem a büntetés a cél, hanem hogy minden megfelelően történjen – összegezte a munkavédelmi szakember. Hozzátéve: vannak olyan munkák, amiket extrém hidegben is el kell végezni, amikor a kint tartózkodás szinte életveszélyes. Az áramszolgáltató munkatársainak akkor is helyre kell állítaniuk például egy leszakadt vezetéket. Tehát nem lehet kijelenteni, hogy létezik olyan hőmérséklet, amikor „minden és mindenki leáll”. Nagykanizsán a legtöbb, szabadtéren tevékenykedő fizikai dolgozót a Via Kanizsa Zrt. foglalkoztatja. Mintegy nyolcvan parkgondozó, temetőőr, parkolóőr, úttisztító munkatársuk, játszótér-karbantartójuk látja el teendőit nap, mint nap a szabad ég alatt.

Az autómosóban egész nap vízben, szabad ég alatt dacol a hideggel Gazdag Attila és Anda József Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

– Természetes, hogy a védőitalt és az öltözetet biztosítjuk számukra, csakúgy, mint meleg helyen a pihenőidőt – közölte Fitos István vezérigazgató. – Kollégáinkkal rendszeresen konzultálunk, s azt mondták, a mostani időjárás számukra még nem igazán hideg. De ha keményebb mínuszok következnek, vagy esetleg sok csapadék, akkor igyekszünk majd benti feladatokat találni nekik. – A hidegnél sokkal roszszabb a tavaszi langyos idő. Olyankor izzadunk, ledobjuk magunkról a ruhát, és kész is a megfázás – ezt már Gazdag Attila, az egyik kanizsai autómosó munkatársa mondta. –A hidegben viszont tudatosabban öltözünk: bár ez is szinte alig ér valamit, mivel egész nap víz és szél ér bennünket. Persze, hogy „szívás” ilyenkor dolgozni, ám ebből élünk. Saját érdekünk, hogy megtegyünk minden tőlünk telhetőt az egészségünk védelme miatt.

A forró tea alap, a ruha szintén és a melegedő helyiség is. Pihenni viszont nagy forgalom esetén kevés időnk van. Két autó közt esetleg beugrunk a melegedőbe, megfogjuk a radiátort, hogy felolvadjon a kezünk. Amúgy hiába vennénk fel sok ruhát, abban nem tudunk mozogni. A vízhatlan cipő is kevés, mivel bepárásodik belül. Ezért ilyenkor egy táska zoknival indulunk dolgozni, hogy cserélgetni tudjuk. Sokszor alig várjuk a munkaidő végét, hogy hazainduljunk a fűtött lakásba és jó meleg fürdővel zárjuk a napot. Illetve, forralt borral vagy egy kis pálinkával megspékelve, természetesen a vírusirtás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában