Elszállítás

2019.01.12. 07:00

Hétfőn kezdik a száraz karácsonyfák begyűjtését Keszthelyen

A Balaton-parti városban hétfőn kezdődik a karácsonyfák begyűjtése, mégpedig az egyes körzetben, másnap pedig a kettes körzet utcái kerülnek sorra.

Arany Gábor

Lebontott karácsonyfa

A gyűjtést két héttel később, január utolsó hétfőjén, keddjén hasonló menetrend szerint megismétlik, tudtuk meg a Keszthelyi Husz Nonprofit Kft.-nél. A karácsonyfákat külön a kommunális hulladék napi begyűjtése után indított újabb körúton szedik össze.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan idén is 12 tonna fenyő kerül a hulladékkezelő cég, a Ketéh Kft. telepére, ahol feldolgozzák, aprítják, fermentálják a fenyőt, majd végül tüzelőanyagként a Vüz Kft. hőközpontja használja fel.

Lebontott karácsonyfa Fotó: MTI

A száradó karácsonyfák veszélyességére figyelmeztet a katasztrófavédelem. A vágott fenyőfa a meleg szobában néhány hét alatt kiszárad és könnyen kigyulladhat. Emiatt a látszólag jó állapotú karácsonyfán sem szabad meggyújtani a maradék csillagszórót vagy gyertyát, mert egy-két másodperc alatt lángra lobbanthatja az egész fát, és a tűz egy átlagos méretű szobában fél perc alatt mindenre átterjedhet. Ha a fenyő lángra kap, az oltását csak akkor szabad megkezdeni, ha a rajta lévő elektromos égősor csatlakozóját már a konnektorból kihúztuk. A legjobb döntés azonban ilyen esetben a tűzoltóság értesítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában