Szelektíven

2019.01.07. 10:00

Fejlődik-e a környezettudatos magatartás? Bauer Arnold beszélt a zalaegerszegi helyzetről

Karácsony és szilveszter után az ember elkezd rendet tenni, amúgy is megfogadta, hogy többet takarít majd. Az első élménye: bár szeretne szelektíven gyűjteni, s van is a közelében gyűjtősziget, a gondosan válogatott szemét alig-alig fér bele.

Arany Horváth Zsuzsa

Az utókor kétségbeesése: bele fognak fulladni?

Fotó: Shutterstock

Ami első látásra jó hír, hiszen azt jelenti, hogy az emberek magatartása környezettudatosabbá válik, nem öntik össze a krumplihéjat a szépséges, de csak egyetlen este élő csomagolópapírral, sem a műanyag flakonnal. Másfelől elborzasztó a látvány: ennyi műanyag palackot hurcolunk be a lakásba?! Illetve a televízióban látott sokkoló képek mutatják, hogy ma már mindenhova jut belőlük bőven, az óceánokba, tengerekbe, folyókba, a világ legszebb kirándulóhelyeire.

A PET- (polietilén-tereftalát) palackban tehát jók vagyunk. Már nem emlékszünk, mikor és milyen indíttatásból álltunk át a nagyi szörpjéről és a csapvízről az üdítőkre és az ásványvizekre, holott tudjuk, a magyarországi ivóvíz jó minőségű, felesleges a bolti, ráadásul ki tudja, abban mi van. (Még az is lehet, hogy csapvíz…) Hiába intenek bennünket, hogy elárasztja a Földet a szemét, s mind közül a PET-palack egy egyik legnagyobb bűnös, mégis inkább menőnek számít otthon a hűtőbe nyúlni a vízért, mint a csap alá tartani a poharat.

Az utókor kétségbeesése: bele fognak fulladni?
Fotó: Shutterstock

Az újrafelhasználás esetleg enyhíthet a problémán, de csak akkor, ha a flakont valóban eljuttatjuk a hulladéklerakókba.

A zalaegerszegi helyzetről Bauer Arnoldot, a Zala-Müllex Kft. ügyvezetőjét kérdeztük:

– Kiemelten fontos környezetvédelmi törekvés a lakosságnál keletkező csomagolóanyagok szelektív visszagyűjtése – tájékoztatott az igazgató. – Ezzel egyrészről energiát takarítunk meg, hiszen elsődleges nyersanyagokat vált ki a kidobott hulladék anyagában történő újrahasznosítása, másrészről a környezetünk is kevésbé szennyeződik. A műanyag csomagolási hulladékokon belül kiemelten nagy szerepe van a PET-palackok szelektív gyűjtésének. Ezek az anyagok könnyen hasznosíthatók, jól regranulálhatók és a piacon jól értékesíthetők. A PET-palackokat begyűjtés után színre válogatjuk, bálázzuk, majd újrahasznosító cégekhez szállítjuk. Itt a palackok egy tisztítási folyamat után regranulálásra kerülnek. A granulátumból készülhetnek újból palackok, egyéb használati tárgyak, kerti oszlopok, vagy akár műszálas pólók is. A cégünk működési körzete főként Zala megyében található, ezen a területen a lakosság aktív közreműködésével évente 280 tonna PET-palackot gyűjtünk be, ami nagyban hozzájárul környezetünk megóvásához.

Mint a zalai helyzetképből kiderül, csak akkor van mód a környezeti terhelés enyhítésére, ha a szelektív hulladékgyűjtést választjuk. Való igaz, kicsit több odafigyelést igényel, mint ha egyetlen kukába dobálnánk mindent, és abban sem lehetünk biztosak, hogy van-e még értelme a kisember erőfeszítésének, látván a bolygónk fejlettebb felének drámai elhasználtságát, lelakottságát. Mégis érezhetjük azt, hogy rajtunk nem múlik…, legalább egy kicsivel kevesebb a baj, amit az unokáinkra hagyományozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában