Friss kutatások

2019.01.24. 07:00

Az ásatásoktól a vöcköndi orgonán át a táblabíróig: szimpóziumot rendezett a Göcseji Múzeum

Friss kutatási eredményeiből kínált összefoglalót a Göcseji Múzeum a kultúra napja alkalmából tartott szerdai szimpóziumon.

Magyar Hajnalka

A szimpózium előadói: Horváth Imre, Eke István, Béres Katalin, Kissné Kovács Ágnes, Simmer Lívia, dr. Kostyál László, Orha Zoltán Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A rendezvénynek a Deák-könyvtár adott otthont. Kaján Imre múzeumigazgató köszöntőjében a kutatói munka szerteágazó voltát jellemezte: ha kinyitnak egy ajtót, három másik áll mögötte, és soha nem lehet e láncolat végére érni. Nyolc előadás hangzott el, amit kulturális bonbonokként konferáltak fel, hiszen tömények, rövidek és élvezetesek voltak.

A szimpózium előadói: Horváth Imre, Eke István, Béres Katalin, Kissné Kovács Ágnes, Simmer Lívia, dr. Kostyál László, Orha Zoltán Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Ráhangolásként zenés kép­összeállítás pergett az elmúlt év régészeti munkálatairól. A fotók bemutatták, amint az ásatásokon dolgozók hóban, sárban, tikkasztó hőségben teszik a dolgukat, az eredmény közel 57 ezer négyzetméter feltárt terület.

Az előadók közül elsőként Simmer Lívia régész szólt a járműipari tesztpálya helyén megtalált őskori település nyomairól és leleteiről. Később a vállusi pálos kolostor feltárásának legfrissebb eredményeit osztotta meg a hallgatósággal. A szimpóziumon a továbbiakban Orha Zoltán régész a Zala megyei Ják címmel a türjei premontrei templom feltárásáról, Eke István régész pedig a leendő M76-os autópálya nyomvonalán Keszthely-Fenékpusztánál zajló ásatásról mutatott be érdekességeket. Béres Katalin történész Forintos Károly táblabíró nyomát kutatta egy festmény segítségével, dr. Kostyál László művészettörténész a nagykanizsai ferences templom építéstörténetéről, Horváth Imre restaurátor a vöcköndi orgona titkairól, végül Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus a kreatív múzeumi ötletekről tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában