Folyamatos építkezés

2019.01.07. 07:00

A várossá nyilvánítás negyvenedik jubileumát ünnepelték Lentiben (videó)

Az építkezés és a rombolás küzdelméből táplálkozó magyar történelmi sors Lentit is megtanította arra, hogy – mint Szent Ferenc fogalmazott – először azt tegyük, ami szükséges, majd azt, ami lehetséges és ezáltal azon kaphatjuk magunkat, hogy megtettük a lehetetlent – mondta dr. Kövér László, az Ország­gyűlés elnöke a település várossá nyilvánításának 40 éves évfordulós ünnepségén.

Korosa Titanilla

A kitüntetettek, illetve a városi, megyei, országos elöljárók. Állnak balról Molnár László, a Mol-Ker Vill-Kft. alapítója, Czigány Tibor, a Városüzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezetője, Fracz József, Kövér László, Horváth László, Vigh László. Ülnek: Joó Adrienn, az óvoda szülői közössége képviseletében, mellette Gál Elekné óvodavezető, Nákits Lászlóné, Kovács Lászlóné, Kocsisné János Mária és dr. Kiss Gyula

Fotó: Kósa Róbert

Kövér László beszédében azt is hangsúlyozta: minden magyar embernek és nemzedéknek lehetősége és felelőssége eldönteni, hogy melyik táborba áll. Az építők vagy a rombolók táborába. E kettő párharca kíséri végig a magyar történelmet, határozza meg jelenünket, és minden bizonnyal jövőnket is.

Horváth László, Lenti polgármestere, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő (aki pohárköszöntőt mondott az ünnepséget követő fogadáson), dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester és dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a városnapi ünnepségen
Fotó: Kósa Róbert

 

– Magyarország építő erői, azaz a választópolgárok többsége 2010-ben úgy döntött – 2014-ben, valamint 2018-ban pedig megerősítette ezen döntését –, hogy a korábban elszenvedett országromlás következményeit felszámolva a jelenben tapasztalható és a jövőben várható romboló szándékokkal szembeni védekezésképpen újjá kell építeni a magyar államot oly módon, hogy az szolgálja és ne kiszolgáltassa a nemzetet, és meg kell erősíteni a nemzeti összetartozást. 2011-ben azért fogadtunk el hazánk számára új alaptörvényt, hogy közjogi és értékrendi kerete legyen az állami, gazdasági és szellemi újjáépítésnek.

A kitüntetettek, illetve a városi, megyei, országos elöljárók. Állnak balról Molnár László, a Mol-Ker Vill-Kft. alapítója, Czigány Tibor, a Városüzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezetője, Fracz József, Kövér László, Horváth László, Vigh László. Ülnek: Joó Adrienn, az óvoda szülői közössége képviseletében, mellette Gál Elekné óvodavezető, Nákits Lászlóné, Kovács Lászlóné, Kocsisné János Mária és dr. Kiss Gyula Fotó: Kósa Róbert

 

Az elmúlt esztendőkben a magyar emberek munkájának és erőfeszítéseinek köszönhetően a gazdaság nőtt, az államadósság csökkent. Az adóbevételek nőnek, miközben az adóteher csökken. A munkabérek és jövedelmek emelkednek, a költségvetési hiány alacsony, a munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt, miként az önkormányzatok eladósodottsága is – fogalmazott dr. Kövér László a szombati rendezvényen.

A városnapi ünnepségen elmondott beszédében dr. Kövér László arról is szólt, hogy a közmunkaprogram révén százezrek kerültek vissza a munka világába, a rezsicsökkentéssel és az ingyenes iskolai étkeztetéssel sikerült a mélyszegénységben élők arányát csökkenteni. Családok százezreit sikerült kimenteni az életüket csapdába ejtő adósságból, míg az anyagi terhek csökkentésével nőtt a gyermekvállalási hajlandóság. – 2015-ben a rombolás erői azt mondták – folytatta az Országgyűlés elnöke –, hogy a migráció megállítása nem lehetséges és nem is szükség, mert az egyenesen hasznos Európa és Magyarország számára.

Az építkezés erői azonban megállították a migrációt Magyarország határainál, mert a kormány nem a migrációt, hanem a magyar és európai embereknek a szülőföldjükhöz való jogát tekinti emberi jognak. Az építkezés erői 2010 óta nem terheket, hanem lehetőségeket adnak az önkormányzatoknak, ezáltal Lenti nemcsak megszabadulhatott a 2010-ig kényszerűen felhalmozott több mint 1 milliárd forint adósságától, hanem az elmúlt időszakban 6 milliárd forintot sikerült a város fejlesztésére fordítani. Horváth László polgármester köszöntőjében ezeket a fejlesztéseket ismertette. Elmondta: az utóbbi években 4 milliárd forintot meghaladó forrást használtak fel a település érdekében.

Megújult a bölcsőde, óvoda, iskolák, orvosi rendelők, utak, járdák, illetve felépült a szálloda, bővült a gyógyfürdő, megvalósultak közösségfejlesztést szolgáló projektek. A következő időszakban további mintegy 5,5 milliárd forint értékben valósul meg a városban infrastrukturális beruházás, míg a civil élet fejlesztésére, a határon átnyúló projektre mintegy 650 millió forint áll rendelkezésre. A kézilabda- munkacsarnok építésének és a Vörösmarty-iskola felújításának költségei pedig együttesen meghaladják az 1,2 milliárd forintot. A köszöntőket követően átadták a városi kitüntető címeket. Lenti városért díjat kapott a Városüzemeltető Nonprofit Kft., a közösségi életért díjat a Mesevár Óvoda szülői közössége kapta.

A település közszolgálatáért díjat Kovács Lászlónénak, a polgármesteri hivatal munkatársának adományozták. Lenti város oktatásáért díjat kapott Nákits Lászlóné óvodapedagógus és Fracz József, a Vörösmarty-iskola intézményvezető-helyettese. Az egészségügyéért díjat a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet bőrgyógyász főorvosa, dr. Kiss Gyula kapta. A szociális gondoskodásáért és gyermekvédelméért díjat pedig Kocsisné János Mária, a Kolping Gondozási Központ gondozónője vehette át. A város gazdaságáért díjban a Mol-Ker-Vill Kft. részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában