Húsz kutya járt iskolába

2019.01.06. 07:00

A helyi gazdikból igyekeztek működő közösséget építeni Letenyén

Kissé rendhagyó módon kutyaiskolát szervezett a Letenyéért Közéleti Egyesület. Ráczné Lánczok Zsuzsanna elnök szerint ez annyira jól sikerült, hogy biztosan lesz folytatás.

Horváth-Balogh Attila

A képzés végén gazdik és kutyák végigvonultak a városi utcákon, megmutatva, milyen jól neveltek lettek a négylábúak Fotó: a szerző

A civil szervezet elnökétől megtudtuk: valóban, nem volt előzménye a kutyaiskolának, de az egyesület mindig arra törekszik, hogy hiányt pótló tevékenységet folytasson.

– Kutyatulajdonosként sokat beszélgetek más kutyásokkal és ezek során kiderül, hogy sajnos sok neveletlen kutya van az utcákon – bocsátotta előre Ráczné Lánczok Zsuzsanna. – S mivel nekünk van egy olyan közösségfejlesztő projektünk, amelyben igyekszünk sok kis közösséget kiépíteni, illetve fejleszteni a meglévőket, arra gondoltam, hogy ebbe az irányvonalba jól illeszkedik, ha egy kutyás társaságot is létrehozunk. Ennek nyomán kerestük meg Balassa László oktatót, hogy tartson a gazdiknak egy olyan képzést, ami egyfajta alapszintű jólneveltséget ad a kutyáknak.

A képzés végén gazdik és kutyák végigvonultak a városi utcákon,
megmutatva, milyen jól neveltek lettek a négylábúak Fotó: a szerző

Ráczné Lánczok Zsuzsanna jelezte: 10 alkalommal találkoztak, ebből egy elméleti, 9 pedig gyakorlati oktatás volt.

– Ha jól nevelt kutyákat akarunk, akkor az ebek tulajdonosaival kell foglalkozni, őket kell kiképezni arra, hogyan is kell bánni négylábú barátainkkal ahhoz, hogy az előbbi célt elérjük – hallottuk Balassa Lászlótól, aki 1996 óta foglalkozik szolgálati kutyákkal, dolgozott a határőrségnél és a rendőrségnél is. – A legfontosabb, hogy a kutyatartó céltudatos legyen és mindenki ismerje meg a saját kutyáját, ezt igyekeztem megtanítani a résztvevőknek. Persze, ahány fajta kutyáról beszélünk, mindegyik más és más mentalitást, hozzáállást igényel, de az alap az, amit az előbb mondtam.

Az elvégzett tanfolyamról a 20 résztvevő oklevelet is kapott, amit december 28-án vehettek át. Ezt a tanfolyamot a Letenyéért egyesület finanszírozta, a folytatás azonban – ami tavasszal várható – már önköltséges lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában