Átörökíteni és továbbvinni

2018.12.03. 11:00

Gyöngyös necctől a csontfaragványig – Népművészeti kiállítás nyílt Nagykanizsán

Helyből és az ország távoli pontjairól is érkeztek a vasúthoz köthető művészek, s elhozták alkotásaikat a XI. Országos Vasutas Népművészeti Kiállítás megnyitójára és díjátadójára.

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter és Dénes Sándor (középen) a népművészet jelentőségét méltatta Fotók: Szakony Attila

Január 10-ig látogatható

A rangos népművészeti seregszemlére Nagykanizsán, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban került sor, az eseményen fellépett Magasdi Dóra, a Bolyai János Általános Iskola tanulója, a Kanizsa Táncegyüttes, a Pántlika Néptáncegyüttes, valamint a Boglya Népzenei Együttes is. A kiállítás – melyen többek közt hímzések, fa- és csontfaragványok, csipkék láthatók – január 10-ig tekinthető meg.

Egy gyönyörű dél-zalai érték, a gyöngyös necc

– A vasutas népművészeti kiállítást és gálát háromévente rendezzük meg – bocsátotta előre Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház vezetője. – Egyfajta missziónk ez, hiszen úgy gondolom, minden nemzet számára elengedhetetlen, hogy a saját kultúráját, hagyományait, népművészetét ápolja, átörökítse, továbbvigye. Másrészt szeretnénk bemutatkozási lehetőséget is kínálni a tehetséges vasutas kollégáknak, ez a MÁV Zrt. és leányvállalatai számára is fontos, és mindig fontos is volt.

Míves munkák, csont- és fafaragványok

A kiállítást Dénes Sándor polgármester nyitotta meg, Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője pedig köszöntőt mondott. Előbbi hangsúlyozta: Nagykanizsán komoly múltja van a népművészeti értékek őrzésének, amit az is igazol, hogy a kiállítás 1988 óta létezik. Utóbbi arról beszélt: van egy kör, melynek tagjai a műveltséget az írásra-olvasásra szűkítik le, pedig beletartozik az iskola és bizony maga a nemzeti hagyomány, a népművészet és annak ápolása is.

Cseresnyés Péter és Dénes Sándor (középen) a népművészet jelentőségét méltatta Fotók: Szakony Attila

Díjakat is osztottak

A legszebb alkotásokat és alkotóikat díjazta is a Gyanó Szilvia (Balatoni Múzeum) és Kiss Nóra (Thúry György Múzeum) néprajzkutató, valamint Száraz Csilla régész, igazgató (szintén Thúry György Múzeum) összetételű zsűri. Hímzés kategóriában az egyéni kiállítók körében 1. helyezett lett a székesfehérvári Bálint Kálmánné, a csipkeverés-horgolás kategóriában a debreceni Pető Lászlóné, fafaragás kategóriában a nagykanizsai Domaföldi Tibor, a szőttesek vonatkozásában pedig a lenti Hácskó Imréné.

A szakkörök közt a debreceni Tisztaforrás Hímző Kör, a szintén debreceni Újkerti Kézimunka Kör, valamint a VOKE Fafaragó Szakkör érdemelt ki 1. helyet. Különdíjat kapott a Székesfehérvári Gyöngyfűző Szakkör, a Kodály Zoltán Művelődési Ház Hímző- és Kézimunka Szakköre, a nagykanizsai Feszt Attiláné, valamint a zalaegerszegi Borsos Gyula fazekas, aki idén a tárlat vendégkiállítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában