Ünnep

2018.12.21. 16:00

A zalavári Betlehemnél ritkán lát szebbet

A szent család és köszöntésükre indulók, apró farakás és melengető, szimbolikus tűz, csörgedező patak és egy kis tavacska – aprólékosan kidolgozták az ünnepi életképet készítők. A zalavári templomban vízkeresztig látható a betlehem.

Keszey Ágnes

Már évek óta elkészül a falu templomában a betlehem: az ötven négyzetméteres alkotás különleges ünnepi látványosság. Három helybeli: Kurucz Dávid, Lucz József és Lucz Tamás, valamint segítőik egy hétig dolgoztak, hogy alkotásuk karácsonyi ajándék legyen a híveknek és a templomba látogatóknak.

 

Közel két köbméternyi fenyőgallyat, mintegy negyven láda mohát, megközelítőleg nyolcszáz kiló terméskövet, három talicska homokot és két vödörnyi kőport használtak fel – ezeket az egyházközség szerezte be, illetve készítőik gyűjtötték egy részét. Az alapanyagoktól és az új ötletektől függően minden évben kicsit másképpen építik meg a betlehemet. . A mostani újdonsága, hogy Kelemen István plébános javaslatára a kis Jézus még nem látható a betlehemben: születése napján, Szenteste helyezik majd be az életképbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában