Márton-nap

2018.11.10. 08:00

November 11. a téli évnegyed kezdő napja is

November 11-e szerte Európában régóta a téli évnegyed kezdeteként számontartott jeles nap, tudjuk meg a históriai kutatásokból.

Zalai Hírlap

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ekkor kóstolták az újbort, és mivel az új termés is kitartott, lakomákat rendeztek a bőség tudatában, s azért, hogy jövőre is jó termés legyen. A rómaiak Aesculapiust, az orvos­istent ünnepelték ilyenkor, s ludat öltek, amely a hadisten, Mars szent madara volt. (Hitük szerint a gágogással egyszer megmentették Rómát a gallok éjszakai rajtaütésétől.)

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A keresztény naptárban is ez alapján kapott helyet: a lúd római neve „avis Martis” (Mars isten madara); régi szófejtéssel „Márton madara”-ként ünnepelték. A reformáció korában a protestánsok Luther Márton neve napján emelgették a poharaikat ilyenkor. A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből való. Akkoriban azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az év gazdasági munkáit.

Ha érdekli, milyen programokkal várnak megyeszerte, kattints ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában