Hiedelem

2018.11.11. 08:00

Márton-napi legenda

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pan­nónia tartományának Savaria városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben római tribunus (elöljáró) fiaként, írják az internetes lexikonok.

Zalai Hírlap

Szombathely: Iseum a római idők emléke Fotó: Shutterstock

A római császár katonájaként szolgált Márton, amikor a franciaországi Amiens-ben egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Ettől kezdve Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig a francia Tours-ban segítette a rászorulókat.

Szombathely: Iseum a római idők emléke Fotó: Shutterstock

Szent Márton kultusza Pannónia területén már a honfoglalás előtt is virágzott. Szent István tisztelete jeléül a zászlaira a hadvezér Márton képét festette. A hagyomány szerint a szent egy álomban sietett a király és az ország védelmére. Így Szent Márton Szűz Mária után az ország patrónusa lett. A pannonhalmi bencés apátság is Márton tiszteletére épült azon a helyen, ahol az egyik hagyomány szerint a szent született. A legújabb kutatások kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Márton szülővárosa Savaria, vagyis Szombathely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában