Legyen az otthonod, az iskolád a világ!

2018.11.15. 15:00

Lengyel diák tartott előadást a cserediák programról a Mindszenty-iskolában

Lengyel egyetemista, Hubert Bieniek tartott a címben foglalt jelszó jegyében előadást tegnap a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjainak a nemzetközi diákcsereprogramról (AFS).

Arany Horváth Zsuzsa

Az előadó és a cserediákok társaik körében. Az első sorban balról jobbra Egyed Szofi Anna, Yume Sasaki, Hubert Bieniek és Lökea Marianne Higgen Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaegerszegi iskola szeptember óta vesz részt abban a nemzetközi programban, amely 27 éve koordinálja a középiskolás korosztály „világlátását”, így már 1800 magyar fiatal vett részt egy-egy éves külföldi tanulmányúton a szervezet jóvoltából, jelenleg 150 magyar diák él e lehetőséggel külföldön. Az AFS (Nemzetközi Csereprogram Alapítvány) 1990 óta van jelen Magyarországon, de szinte nincsen olyan szeglete a világnak, ahol ne szervezné a diákcserét. Mint az előadásában Hubert Bieniek, a hazánkban 11 hónapot töltő lengyel fiatalember elmondta, a cél az, hogy minél többen ismerjék a különböző kultúrákat, ezáltal lebonthatók legyenek az elő­ítéleteket tápláló sztereotípiák. Ő maga is úgy érezte, amikor bekerült az egyetemre, mielőtt elvégzi azt, szeretne világot látni. Fél év múlva már, alig 20 évesen, Mexikóban tanul majd. A beszámolójában kitért hazája, Lengyelország bemutatására is, ahonnan számos fiatal él az AFS nyújtotta lehetőséggel. Tudni kell, a szervezet önkénteseket alkalmaz ahhoz, hogy a programot megismertesse szerte a világban.

Ugyanez motiválta Lökea Marianne Higgent, aki Németországból jött Zalaegerszegre, s szeptember óta koptatja a Mindszenty-iskola padjait az AFS szervezésében érkezve Magyarországra.

– Mindenképpen ki akartam próbálni a cserediákéletet. Először Kanadába készültem, aztán kiderült, az túl drága lenne nekem – mondta a szőke német leány. – Az AFS egyik tisztviselője révén jött az ötlet, hogy Magyarországot válasszam. Ő beszélt nekem Magyarországról. Jó döntésnek bizonyult, nagyon jól érzem magam, nagyon kedvesek az emberek. Kicsit meglepett, hogy bár sokan tudnak németül is, mégis bátortalanul beszélnek velem az anyanyelvemen.

Az előadó és a cserediákok társaik körében. Az első sorban balról jobbra Egyed Szofi Anna, Yume Sasaki, Hubert Bieniek és Lökea Marianne Higgen Fotó: Pezzetta Umberto

A nemzetközi diákcsere­program „anyanyelve” természetesen az angol, az iskolában a lengyel vendég előadását nem is fordították, hiszen az ifjú hallgatóság jól érti az angolt.

– A hegedűtanáromtól hallottam először ennek az országnak a nevét – folytatta az egy esztendeig szintén mindszentys Yume Sasaki, aki Japánból érkezett. – Japánban jól ismerik és használják a zeneoktatásban a Kodály-módszert, így ismerik Magyarország nevét. Az én nagy élményem, hogy a magyarok sokat tudnak Japánról, a kultúránkról szerteágazó ismeretekkel rendelkeznek, a figyelem tehát kölcsönös és megtisztelő – jelezte a most a 11. osztályba járó ébenfekete hajú lány, aki a hegedűjátékát már több iskolai rendezvényen is megmutathatta.

A cserediákok mindszentys családoknál élnek ittlétük alatt.

– Nálunk a nyelvtanulás, a nyelvtudás elsőrendű szempont, ezért veszünk részt az AFS programjában – tájékoztatott Csordás Róbert, a Mindszenty-iskola igazgatója. – Ebben a tanévben fogadó iskola vagyunk, de korábban jártak a tanítványaink például Amerikában. A diákjainknak lendületet ad az élő kommunikáció.

(Tolmácsként segítségünkre volt Egyed Szofi Anna és Mohos Kinga tanárnő.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában