Az identitást erősítik

2018.11.10. 07:00

Hőseinkre emlékeztetnek a címerek Nagykanizsán

A dél-zalai város és a Zrínyi család címere ékesíti tegnaptól a Zrínyi Miklós Általános Iskola udvari homlokzatát.

Horváth-Balogh Attila

Az avatóünnepség résztvevői, háttérben a címerekkel Fotó: Gergely

A KonTuRplusz Egyesület közreműködésével megvalósult címerek hivatalos átadására ünnepélyes körülmények között került sor. A címerek ötletgazdája Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője és a Zrínyi Miklós Általános Iskola szülői munkaközösségének elnöke volt. Mint elmondta: úgy véli, nem lehet mindent a pedagógusoktól várni, ki kell hogy vegyék részüket a szülők is a nevelésből.

– Nem hagyhatunk mindent a tanítókra, nekünk, szülőknek is tenni kell azért, hogy a gyermekeink jó magyar emberekké váljanak – szögezte le. – Ennek jegyében cselekedtünk. A szimbólumok megtartanak és kifejezik az együvé tartozás érzését. Ez a két címer azt üzeni a gyerekeknek: Nagykanizsa az otthonunk, a közösségünk, a Zrínyiek életpéldája pedig követésre méltó.

Az avatóünnepség résztvevői, háttérben a címerekkel Fotó: Gergely Szilárd

Faller Zoltán, az iskola igaz­gatója beszédében azt mondta: Vörös András felvetése értő fülekre talált, hiszen az oktatási intézmény értékrendjében kiemelt szerepet kap az alapvető emberi normák, a hazafiság tisztelete.

Az avatáson részt vett Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő is, aki kiemelte: a címerek arra figyelmeztetnek, hogy mi, mai magyarok történelmi hőseink, a Hunyadi Jánosok, Thúry Györgyök, Toldi Miklósok leszármazottai vagyunk, akik a nemzetet védték.

A címereket Horváth István, a KonTuRplusz Egyesület elnökének rövid beszéde után a történelmi egyházak képviseletében Csorba Tamás római katolikus plébános, Hella Ferenc református lelkipásztor és Makoviczky Gyula evangélikus lelkész áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában