Az Őrség egyik fontos hagyatéka

2018.11.03. 18:00

Felújítják a domonkosfai tájházat, új állandó kiállítás nyílik

Jövőre várhatóan befejeződik a muravidéki település tájházának már régóta húzódó felújítása. A szlovén állam a hátralévő munkálatok anyagi fedezetének biztosítására újabb 120 ezer eurós támogatást nyújtott Salovci község önkormányzatának.

Gyuricza Ferenc

A domonkosfai tájház az Őrség egyik legfontosabb néprajzi hagyatéka. Maga az épület – amely a térség egyik legtehetősebb családja, a Kalamár família tulajdonát képezte – 1931-ben készült el jellegzetes őrségi stílusban, állandó tárlata pedig többek között az őrségi ember növényeivel, azok felhasználásával, a mindennapi életben fontos szerepet betöltő gyümölcstermesztéssel, a népi táplálkozást szolgáló feldolgozási módokkal, a pálinkafőzés sajátosságaival kapcsolatos eszközöket, tárgyakat, dokumentumokat is tartalmaz.

A tájház kialakítása 2008- ban kezdődött a Szegedi Tudományegyetem néprajz tanszékén oktatók, illetve a tanszék hallgatóinak segítségével. Az akkori munkák jórészt csak a főépületre korlátozódtak, így a melléképületek, valamint a gyűjtemény tulajdonába került tárgyak egy részének felújítása elmaradt. Kisebb feladatokat ugyan röviddel a tájház átadása után elvégeztek, ám a közel 200 ezer euró értékű teljes körű renoválásra eddig várni kellett.

A projekthez a szlovén állam biztosítja a forrás jelentős részét, a magyar állam a Bethlen Gábor Alapon keresztül 3100 euróval segíti a munkákat. A projekt két fázisban a főépület renoválását, a melléképületek teljes körű felújítását, a néprajzi tárgyakból újabb állandó kiállítás létrehozását, szabadtéri színpad kialakítását, és többek között az ablakok zsaluinak beszerzését, a kiállításhoz leírások készítését, a tájház népszerűsítését foglalja magába. Az első ütem idén elkészül, a felújítás második része azonban 2019- re húzódik át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában