Kulturális érték, megfizethetően

2018.10.10. 13:00

Újra Varga István a zalaszentgróti VMK igazgatója

A zalaszentgróti városi képviselőtestület nyilvános pályázat eredményeként az elmúlt ötévi munkája és a szakértői bizottság véleménye alapján nemrég ismét Varga Istvánt bízta meg a Városi Könyvtár és Művelődési-Felnőttképzési Központ vezetésével.

Szalay Csaba

Varga István Fotó: Szalay Csaba

A régi-új igazgató a vele folytatott beszélgetéskor először köszönetet mondott a képviselőknek, a szakértői bizottságnak és Baracskai József polgármesternek a bizalomért. A továbbiakban a pályázatában leírt célokról és tevékenységekről beszélt.

– A klubokat, például a fiatalok és a családok klubját, valamint a közéleti és civil klubot is szeretném elsősorban pályázatokból a folyamatosan változó érdeklődés és az életkori sajátosságoknak megfelelően újraszervezni – mondta elöljáróban a frissen megválasztott vezető.

Varga István Fotó: Szalay Csaba

Szó esett a nagyobb tömegeket vonzó rendezvényekről is, ezekkel kapcsolatban Varga Istvántól megtudtuk, a jövőben elsősorban a „populáris” kultúra erőteljesebb vállalására koncentrál. Szerinte ezzel lehet a legszélesebb réteget megszólítani, és természetesen ezzel együtt a szükséges bevételt növelni. Hozzáfűzte:

– Az igényesebb, „veretes” mondanivalót tartalmazó előadásokat szeretnénk még olcsóbbá tenni, mert csak így juthat el ez az érték a szerényebb jövedelműekhez is.

Varga István igazgató fontosnak tartja azt is, hogy a gyerekekkel megismertessék és megszerettessék a magyar népzenei kultúrát. Ezért az óvodások és kisiskolások számára már szeptemberben elindult a népzenei hangversenysorozat. A felsős és gimnáziumi korosztálynak pedig ismét lesz ifjúsági hangversenybérlet.

– Az „Együttműködve – a szentgróti térségben a jövő nemzedékéért” elnevezésű projektünk keretében a helyi és környékbeli gyerekek készség- és képességfejlesztését segítjük elő – tájékoztatott beszélgetőpartnerünk. Az idősebb korosztály részére a korábban már bevált rendezvényeket szeretnék kifinomultabb formában folytatni. Lényeges szempont azonban, hogy az idősek ne csak a saját korosztálybeliekkel találkozzanak, szórakozzanak.

– Azt tervezzük, hogy az egymáshoz közel álló korosztályoknak szervezünk különböző esteket, mint amilyen volt már a „Művházi buli”, ahol társastáncosok, sanzonés kupléénekesek léptek fel táncos borest keretében.

A működési feltételek javulását szolgálja a könyvtári tér átalakítása, a nagyobb feldolgozói kapacitás, illetve az informatikai fejlesztés. A fűtés-korszerűsítéssel, szigeteléssel a takarékos működés is megvalósulhatna.

Az igazgató elmondta, az előző évhez hasonlóan a júniusig tartó évadban hat színházi előadás (könnyedebb darabok és operett) lesz, az első szeptember 13-án volt. A Bánfalvy Stúdió A miniszter félrelép című bohózatot adta elő, ma a Körúti Színház Molnár Ferenc Üvegcipő című darabjával mutatkozik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában