A jövőnek építették

2018.10.11. 11:00

Kézművességek Háza létesült a Muravidéken

Történelmi pillanatnak nevezte a dobronaki Kézművességek Háza szerdai avatóját a muravidéki település magyar nemzetiségi önkormányzatának elnöke.

Gyuricza Ferenc

Cár Anna mutatja Potápi Árpád Jánosnak a Kézművességek Háza berendezéseit Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

Cár Anna ezzel arra utalt, hogy 20 éves terv vált valóra – javarészt a magyar állam segítségével, de a szlovén kormány támogatását is élvezve.

A 2006-ban megnyílt Dobronoki György tájház projekt folytatásaként – részben a melléképületek felújításával, illetve új építésével – olyan kézműves központ jött létre, amelynek célja a muravidéki magyarság kulturális értékeinek megőrzése, képzési programjainak fejlesztése, munkahelyek létrehozása, kiállítások, fesztiválok szervezése és kézműves termékek készítése.

– Hosszú távú célunk alapfokú kézművesiskola működtetése itt, az anyaország közreműködésével – tette hozzá Cár Anna, aki részletesen ismertette, milyen programok valósultak meg az évek során Dobronakon. A termékek közül a legismertebb a helyi hímes tojás, ami Ausztráliáig, az Egyesült Államokig és Izraelig vitte a legnagyobb arányú magyar lakossággal rendelkező muravidéki község hírét.

Cár Anna mutatja Potápi Árpád Jánosnak a Kézművességek Háza berendezéseit Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

Az avatón Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is felszólalt. Mint mondta: a magyar kormány többek közt azért támogatta a projektet, mert az nem csupán a „hagyományőrzés színpada”, hanem olyan közösségi tér is, ami összefogja a környékbeli településen élőket. Úgy látja: a Kézművességek Háza projekt­tel ugyanazon célokat valósítja meg a dobronaki magyar közösség, amiket a magyar kormány nemzetpolitikai célkitűzései is megfogalmaznak: a magyar identitás erősítését a Kárpát-medencében, a külhoni magyar családok támogatását, valamint a szülőföldön boldogulás elősegítését. A Kézművességek Házát így a jövő nemzedékeinek építették.

Az ünnepség előtt Potápi Árpád János egy részben szintén magyar állami támogatással felújított óvoda átadási ünnepségén vett részt Pártosfalván, majd egy játszóteret is átadtak használóinak, ugyancsak Dobronakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában