Olimpiai bajnok fia is beszélt

2018.10.10. 07:00

Emléktáblát avattak a vívómester tiszteletére Zalaegerszegen

Katonai tiszteletadás mellett avattak tegnap emléktáblát a Kvártélyház udvarán Hegedűs István katona-vívó­mester emlékére.

HP

Hegedűs István életútját H. Horváth Gyula, a polgármesteri hivatal kommunikációs szakreferense ismertette. 1909-ben született Zalaegerszegen, majd a katonai szolgálatát is itt teljesítette. 1937-ben kiváló eredménnyel végzett a Magyar Királyi Toldi Miklós Honvéd és Sporttanár és Vívómester Képző Intézetben. Később Jutason csapataltisztképző, sportoktató, majd négy évig a Ludovika Akadémián is sportoktató és vívómester volt.

 

Hadifogsága után a sárvári cukorgyárban dolgozott, majd 1952-ben kémgyanú vádjával letartóztatták, kilenc hónapot töltött börtönben. 1956-ban Kolumbiába távozott, ahol a katonai tengerészeti akadémia elismert vívómestere volt. 1972-ben találkozott ismét fiai­val Münchenben, ahol a kisebbik, Hegedűs Csaba birkózó olimpiai bajnok lett. A rendszerváltás után tért ha­za családjához, 1994-ben hunyt el.

Az emléktábla körül az ünneplők. Balról Gecse Péter alpolgármester, dr. Hegedűs Csaba és felesége, Sinkovits Mariann, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Máday Norbert és neje, Mádayné Tárnok Tünde, Gausz Tamás, Sághegyi Attila alezredes, Kajári Attila tankerületi igazgató Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Gausz Tamás, a Magyar Szablyavívó Iskola helyi képviselője Hegedűs Istvánról elmondta: Kolumbiáig vitte a magyar katonavívás hírét, s mellette Borsody Lászlóról is szólt, aki módszerével világsikerre vitte a magyar vívókat.

Megható beszédben emlékezett meg édesapjáról, beleszőve családjuk történetét és sportpályafutását is dr. Hegedűs Csaba olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnok birkózónk, majd Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója emlékezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában