Zalában 1939 civil szervezet működik

2018.10.18. 08:00

A Miniszterelnökség főosztályának road show-ja Zalaegerszegen

A Miniszterelnökség helyettes államtitkársága Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya országos road showja keretében a civil szervezetek állami támogatásáról is beszámoltak tegnap Egerszegen.

Arany-Horváth Zsuzsa

Tornyos Ágnes, dr. Kisida Tamás, dr. Kecskés Péter, Furka Ágnes, Horváth Rita, Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László parlamenti képviselő a tanácskozás kezdetén Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A Miniszterelnökség helyettes államtitkársága Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya országos road showja keretében a civil szervezetek állami támogatásáról is beszámoltak tegnap Egerszegen.

A megyei Civil Információs Centrum szervezésében zajlott konferencián dr. Kecskés Péter főosztályvezető elmondta, e pillanatban 61 616 civil szervezet működik hazánkban, ezek közül 1939 Zala megyében. Nálunk 566 alapítvány és 1373 társas non-profit szervezet tevékenykedik a sport, a szabadidő, a kulturális, a közművelődési életben és a szociális területen. A civil szervezetek nagy többségének 5 millió forint alatti az éves bevétele.

Tornyos Ágnes, dr. Kisida Tamás, dr. Kecskés Péter, Furka Ágnes,
Horváth Rita, Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László parlamenti
képviselő a tanácskozás kezdetén Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A szervezetek egyik fő pályázati forrása a NEA, amelybe a személyi jövedelemadó az adózó által nem címkézett 1 százaléka kerül. A Nemzeti Együttműködési Alap 2018-ban 5,3 milliárd, 2019-ben pedig várhatóan 5,9 milliárd Ft támogatási keretösszeggel rendelkezik.

A NEA 2019-től új egyszerűsített támogatási formát biztosít. Azon szervezetek jogosultak igénybe venni, amelyeknek a pályázat megjelenését megelőző két lezárt üzleti évben a beszámolóval igazolható éves összes bevétele egyik évben sem éri el az ötmillió forintot.

További könnyítés, hogy a NEA a működési és szakmai pályázatokat egy, összevont pályázatként kezeli, melyek benyújtási határideje előreláthatólan 2019 január hónap.

Tavaly összesen 17 ezer 281 darab pályázat érkezett a NEA-hoz, ebből 7171 nyert is. A kedvezően elbíráltak száma öt év alatt 84 százalékkal emelkedett. A civil szervezetek a helyettes államtitkárság főosztályának civil információs portálján naprakészen tájékozódhatnak a nekik szánt anyagi és egyéb támogatásokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában