A mentés a kedvence

2018.09.11. 17:30

Zalai első helyezés a IV. Országos Faápoló Bajnokságon

Bajnoki címet szerzett a IV. Országos Faápoló Bajnokságon a bak­tüttösi Tóth-Tanner Balázs. Az öt feladat közül társmentésben ért el első helyezést.

Gyuricza Ferenc

Tóth-Tanner Balázs a lombok között. A munkája a hobbija is Fotó: archív/Pezzetta Umberto

Tóth-Tanner Balázs hivatásszerűen foglalkozik faápolással, illetve ipari alpinista technikával végzett egyéb munkákkal, többek közt mentésekkel is. Mint mondja, szerencsés helyzetben van, hiszen hivatása a hobbija is, ezért örömmel vesz részt versenyeken – akár külföldön is –, de szervezőként is vállal feladatokat. A zalaegerszegi nemzetközi faápoló bajnokság az ő ötlete alapján valósult meg.

– Ott szervezőként vagyok jelen, az Országos Faápoló Bajnokságon azonban versenyzőként indultam eddig mind a négy alkalommal – mondta.

Tóth-Tanner Balázs a lombok között. A munkája a hobbija is Fotó: archív/Pezzetta Umberto

– A bajnokság öt feladatból áll, ezek olyan versenyszámok, amelyek az életben, éles helyzetekben is előforduló szituációkra reflektálnak. Van köztük gyorsmászás, az arra kijelölt fán 18 méteres magasságot kell a lehető legrövidebb időn belül elérni. Van dobószám, itt különböző magasságokban, a föld felszínétől akár 25-30 méterre található ágvillák közé dobjuk be a dobósúllyal ellátott kötelet, s van a footlock, ami lábkulcsos technikával való kötélmászást jelent. Két komplex feladat is vár a versenyzőkre, az egyik a munkamászás, ahol a fa koronájában megjelölt pontokat kell a leggyorsabban elérni, a másik a társmentés. Ennél egy 95 kilogrammos bábut kell a sérülésének megfelelő protokoll szerint a fa koronájából a földre juttatni, illetve ellátni. Azt, hogy az ellátása a fa koronájában vagy a földön történik-e, a sérülés jellege alapján a versenyző dönti el.

Tóth-Tanner Balázsnak ez utóbbi a kedvenc versenyszáma, s így még nagyobb volt az öröme, amikor kiderült, hogy ebben a kategóriában érte el a legjobb eredményt. Az itt megszerzett bajnoki címe mellett összetettben – akárcsak egy évvel korábban – a második helyen végzett, munkamászásban pedig a harmadik lett. A budapesti Városmajorban megtartott versenyen az ország legjobb faápolói mellett külföldi – főleg közép-kelet-európai – szakemberek is részt vettek, ami még tovább emelte a bajnokság színvonalát és növelte a siker értékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában