Melyik volna jó?

2018.09.06. 10:05

Eltörlik az óraátállítást

Megkérdeztük a zalaegerszegi olvasóinkat, mit gondolnak az óraátállításról? Szerintük melyik volna jó: a nyári vagy a téli időszámítás?

Magyari Kinga

Óra átállítás Fotó: Magyari Kinga

Az Európai Bizottság kezdeményezte az óraátállítás eltörlését egy uniós közvélemény-kutatás alapján, amelyben a megkérdezettek nyolcvan százaléka az óraátállítás megszüntetése mellett szavazott.

Fotó: Magyari Kinga

A változtatást jóvá kell hagynia a tagállami kormányoknak és az Európai Parlamentnek is , hogy hatályba lépjen. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a napokban nyilatkozatot tett: az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra.

Mit gondolnak erről olvasóink?

Anna Liza Fotó: Magyari Kinga

 

Anna Liza : Szerintem nagyon jó dolog lesz. Azt mondjuk még nem tudom, melyik lenne jobb nekem a nyári vagy a téli. Engem igazából az átállítás sosem viselt meg, későn fekszem és korán kelek, így az sem tűnik fel, hogy reggel még sötét van.

 

 

 

 

Zoltán: Nagyon örülök , hogy megszűnik az óraátállítás, évek óta megvisel. Hetekig szenvedtem attól, hogy átszokjak az új tempóba. A téli időszámítást szeretném, vagyis az eredetit, mert igazodik az ember természetes ritmusához.

 

 

 

Ágnes: Én a télire szeretnék már visszaállni, nehezen viselem a sötét reggeleket. Azt gondolom élhetőbbé válnak a mindennapok, ha már nem lesz óraátállítás, nem veszítünk vagy nyerünk egy-egy órát. Gazdaságilag sem gondolom, hogy bármi hasznot jelentene már.

 

 

 

A Magyar Alvás Szövetség szerint jó, hogy az EU-ban eltörölni készülnek az óraátállítást. Ám szerintük nem a nyárit kellene állandósítani, hanem a télit, ez ugyanis az eredeti, csillagászati szempontokon alapuló időszámítás. E nézőpont szerint: most még álljunk át a télire, de tavasszal már ne állítsunk órát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában