Elődeink élete

2018.09.16. 07:00

Retro tárgyakat keres leendő állandó kiállításához a Göcseji Múzeum

Fejben már összeállt a Göcseji Múzeum leendő, új állandó kiállításának terve. Az Elődeink élete című életmódkiállítás megvalósításához a lakosság segítségére is pályázik a múzeum.

Magyar Hajnalka

Az ötvenes évek utcai hangulatát idézte meg a gyerekkocsis, motoros enteriőr Fotók: ZH-archív

Ezeket meg minek őrizgeted? Már lépni sem lehet a sok kacattól... Ha ismerős a fenti morgolódás, jusson eszünkbe, hogy ami otthon kerülgetni való porfogó, egy múzeum számára értékes tárgy lehet. Még akkor is, ha nem középkori ereklyéről, hanem a mai ezüst generáció ifjúságának rekvizítumairól van szó. Ezeket is fontos gyűjteni, s bemutatni azoknak, akik számára mindez már történelem.

Így tesz most formálódó új állandó kiállításában a Göcseji Múzeum is. Az intézmény egyelőre felújítás előtt áll, ám egy nagyívű kiállítás pontos kidolgozásához, megszervezéséhez évek kellenek, így nagyon is érthető, hogy a háttérben zajlanak az előkészületek.

Az ötvenes évek utcai hangulatát idézte meg a gyerekkocsis, motoros enteriőr Fotók: ZH-archív

Raktáraikban rengeteg érték lapul, hiszen korábban is rendeztek már tárlatot az 50-es, 60-as, 70-es évek tárgyi kultúrájából. De mindenük nekik sem lehet, ezért a tervekben mutatkozó fehér foltok eltüntetéséhez a lakosság segítségét kérik. E módon remélnek szert tenni például olyan, Zalaegerszeg egykori gyáraiban, üzemeiben készült termékekre, katalógusokra, kiadványokra, reklámokra, amelyek az 1960-90-es évek világát képviselik.

A pénzcsokor a hatvanas évekről szóló időszaki tárlaton volt látható

Az egykori ruhagyár által készített ZA-KO márkájú öltönyből már sikerült példányt beszerezniük, ám hiány mutatkozik a COLOR által gyártott női konfekcióruhákban. Ha valakinek lóg ilyen a szekrényében, örömmel fogadnák a felajánlást. A CAOLA zalaegerszegi üzemében gyártott kozmetikumok, vegyi áruk dobozait is megbecsült ajándékként fogadná a múzeum, akárcsak a GANZ, az ALUGÉP, a VERTESZ, a Tungsram stb. gyártósorain készült – vitrinben elhelyezhető méretű – termékeket. Örülnének a Zalahús, a hűtőház, a tejgyár, a baromfi feldolgozó csomagolóanyagainak, reklám plakátjainak, termékkatalógusainak, továbbá szívesen fogadnák a gyárakban, üzemekben zajló munkát ábrázoló fotográfiákat is.

A felajánlásokat hétfőtől péntekig 8 -16 óra között várja a Göcseji Múzeum.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában