Meghitt gregorián mise Egregyen

2018.09.19. 07:00

Különleges programokat hirdettek Hévízen a Nyitott templomok napjára

Gregorián misével, kiállítással és koncerttel várta a katolikus plébánia a híveket és az érdeklődőket a Nyitott templomok napján.

Péter Árpád

A temetőt azért alakították ki a templom körül, mert azt tartották, hogy az már a mennyország előszobája Fotó: Péter Árpád

A hévízi plébánia és a TÉT Életkorunk Alapítvány az Ars Sacra országos fesztiválhoz kapcsolódott a múlt szombati programmal, amely az egregyi Árpád-kori templomban gregorián szentmisével kezdődött, amelyet Kiss László esperes-plébános mutatott be, a Schola Gregoriana Budapestinensis tagjainak énekes szolgálatával. A lelkipásztor a templom történetével kapcsolatban felelevenítette, Isten itteni házát Alexandriai Szent Katalin tiszteletére emelték, akit kerékbe törtek, s így szenvedett vértanúhalált. Mint mondta, azért van keletelve, mint a középkori templomok többsége, hogy az első napsugár a megszentelt részbe érkezzen, hiszen a napfény Isten szimbóluma volt, később pedig Krisztusé lett.

– Annak idején a temetőt mindig a templom körül alakították ki, mint itt is, mivel azt tartották, ha ott nyugszanak a halottak, az már a mennyország előszobája.

A temetőt azért alakították ki a templom körül, mert azt tartották,
hogy az már a mennyország előszobája Fotó: Péter Árpád

Kiss László elmondta azt is, ezt a templomot már a II. világháború előtt is ritkán használták, az akkori faluban a hegy lábánál lévő iskolakápolnában tartották a szentmiséket.

Ruthner Judith, a Schola Gregoriana Budapestinensist működtető Gregorián Társaság titkára arról beszélt, ezt az ezer éves műfajt szeretnék visszaemelni az azt megillető helyre.

– Éppen ezért a gregorián énekeket nem a koncerttermekbe visszük – fogalmazott –, hanem a templomokba, mégpedig a liturgia részeként, mert a gregorián ének, amely mindig egyszólamú, hangszerkíséret nélküli és latin nyelvű, a szépségét itt kapja meg.

A nap során a belvárosi Szentlélek-templom plébániájának hittantermében liturgikus kiállítás nyílt, majd az esti szentmisét követően agapé várta a híveket. A vesperás után az Ardens Ignis kórus Kovács János kántor-karnaggyal közös koncertje zárta a Nyitott templomok hévízi programjait. A Szentlélek templom éjjel 11 órakor zárta kapuit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában