Az év fejének ünnepe

2018.09.11. 07:00

Hétfőn beköszöntött a zsidó újév

„A világ és az ember teremtésének évfordulója, amikor az ember teremtett voltára és Istentől való függőségére is emlékeznek”, szól a rós hásáná elnevezésű zsidó ünnepről szóló ismertetés.

Arany-Horváth Zsuzsa

A falon ott az újévet jelölő számsor. Alatta balról Preisz József, Siklósi Vilmos, Virágh Judit Fotó: PU

A zsidó naptár szerint négy újév van, ezek közül a legjelentősebb a zsinagógai újesztendő. A rós hásáná kifejezés szó szerint azt jelenti: az év feje. A kétnapos ünnep, melyet 10 napos bűnbánat előz meg, Izraelben munkaszüneti nap. A zalaegerszegi zsidó hitközség tagjai tegnap este együtt ünnepeltek, a rendezvényen a város nevében Gecse Péter alpolgármester köszöntötte a megjelenteket.

A falon ott az újévet jelölő számsor. Alatta balról Preisz József, Siklósi Vilmos, Virágh Judit Fotó: PU

A gyertyagyújtás után Siklósi Vilmos, a hitközség elnöke köszöntőt mondott, majd beszélt a rós hásáná jelentőségéről, kialakulásáról, a hozzá kapcsolódó szokásokról. Az 5779. zsidó újév alkalmával is a bocsánatkérés az egyik fő eleme a rituáléknak, amely az ősi szokás szerint úgy is végbemehet, hogy a kenyérmorzsát a folyóba szórják a hívők, mintegy így szabadulva hibáiktól. Ezt az aktust taslichnak nevezik. A barátok, rokonok számára mézet, almát és barheszt, azaz mákkal megszórt kalácsot ajándékoznak. Az első kettő a remélt édes, azaz jobb élet jelképe, míg az utóbbiban a mák a gazdagság szimbóluma. Az újév, miután a Hold járásához igazodnak a jeles napok, évente más-más napra esik. Az ilyenkor szokásos ima magyar nyelven hangzott fel a zalaegerszegi zsidó hitközségben.AHZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában