Konferencia

2018.09.28. 16:31

Helyzetbe hozzák a vidéket

Az egész dél-zalai, Mura menti térséget akarjuk felemelni az agrár- és a turisztikai vállalkozásokon keresztül – ezt Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője, a korábbi ciklusban a Mura program miniszteri biztosa mondta péntek délután egy konferencián.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: a szerző

Az Interreg Europe – Rural Growth „Régiók közötti együttműködési projekt a turizmus, valamint a kkv-k versenyképességének fejlesztéséért” címet viselő projekt zárókonferenciájára az Inkubátorház és Innovációs Központban került sor. Az esemény fókuszában a muraföldei térségben megvalósult, illetve eztán realizálódó fejlesztések, valamint a vidékfejlesztési koncepciók álltak. A konferencián Cseke Bence projektmenedzser köszöntője után elsőként Cseresnyés Péter tartott előadást.

- Ez a pályázati projekt teljes egészében megfeleltethető a Muraföldével kapcsolatos elképzeléseinknek, hiszen mi is azt szeretnénk, ha a helyi termelők megerősödnének és piacot, s egyáltalán kedvet találnának a termeléshez – bocsátotta előre a miniszterhelyettes. – A Mura program egyik fontos törekvése a szemléletformálás, azt kívánjuk elérni, hogy minél több vállalkozó kedvű ember találja meg a lehetőséget itt, helyben. Ha ez megvan, akkor a vállalkozó kedvhez mi igyekszünk segítséget nyújtani. Az a célunk, hogy az egész dél-zalai, Mura menti térséget felemeljük az agrár- és a turisztikai vállalkozásokon keresztül.

Fotó: a szerző

Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA stratégiai főosztályának vezetője előadásában kitért arra: az elmúlt időszakban a vidékfejlesztési program keretében számos pályázat készítője kapott 5-15 többletpontot azért, mert projekttervét a Mura program területéről nyújtotta be. Ezek a pályázatok például üveg- és fóliaházak létesítését, ültetvénytelepítést, kertészeti gépbeszerzést, gyógy- és fűszernövény termesztést, gomba-, illetve hűtőházak építését támogatták a Mura program 80 településén. A még nyitott felhívások sorában a mezőgazdasági és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítását, borszőlő-ültetvények telepítését célzó kiírást említette. Új kiírás lesz hamarosan az élelmiszer-feldolgozó, illetve borászati üzemek fejlesztésével, a juh- és kecske tejágazat szerkezetátalakításával kapcsolatos program, továbbá újranyitják az ökológiai gazdálkodásra való áttérés, vagy működő ökológiai gazdálkodás fenntartását célzó pályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában