Csak természetesen

2018.09.11. 11:30

Harmadszor tartottak fizioterápiás szakmai napot Zalaegerszegen

A természeti energiákkal való gyógyításról, a fizioterápiáról szólt az a szakmai nap, amelyet szombaton rendeztek meg a PTE Egészségtudományi Kar egerszegi képzési központjában.

Arany Gábor

Vaspöri-Laki Andrea ismertette a szakmai nap programját Fotó: A szerző

A fizioterápia világnapja

A Gyógytornászok Világszövetsége 1951. szeptember 8-án alakult meg, erre emlékezve hirdették meg a fizioterápia világnapját 1995-ben, ehhez hazánk három évvel később csatlakozott. Erről is beszélt a program egyik házigazdája, Vaspöri-Laki Andrea, a Magyar Gyógytornász-fizioterapeuták Társasága megyei szervezetének elnöke.

Vaspöri-Laki Andrea ismertette a szakmai nap programját Fotó: A szerző

A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit – kémiai, mechanikai, hő-, elektromos, mágneses – használja fel gyógyításra. Magában foglalja a mechanoterá­piát – gyógytornát, masszázst, az elektroterápiát, a hidro- és balneoterápiát, tehát a gyógy­víz- és iszapkezelést, illetve a fényterápiát.

Fókuszban a gyógytorna

Manapság a fizio­terápia számos ágából a gyógytorna a legjelentősebb, a hétvégi, harmadik alkalommal megrendezett szakmai nap is a gyógytornát helyezte a középpontba.

– Elsősorban mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmazzák a fizioterápiát, de ennél sokkal kiterjedtebb a használati köre – fogalmazott a szakmai nap házigazdája. – Valamennyi klinikai területen hasznosítható, mégpedig bármelyik korosztály számára. A gyógyítás mellett fontos szerepet tölt be a megelőzésben és a rehabilitációban a fizioterápia. Erre utal a világszervezet ez évre megfogalmazott jelmondata: Légy aktív, maradj aktív! A mentális egészség megőrzésében ugyanis kiemelkedő szerepe van a fizikai aktivitásnak. Ebben tudnak hatékony segítséget nyújtani a fizioterapeuták – magyarázta.

A szakmai nap elméleti ismereteket nyújtó előadásai mellett a légutak átjárhatóságát szolgáló gyakorlatokat és a sportrehabilitációban alkalmazott újfajta eszközök használatát mutatták be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában