Még zöldebb városközpont

2018.08.28. 17:30

Parkok újulnak meg, sétányok és játszóterek készülnek

A határ menti város önkormányzata 200 millió forintot nyert a településfejlesztési operatív program (TOP) keretében arra, hogy „zöldebbé” tegye a települést.

Horváth-Balogh Attila

A Barcsról érkezett ácsok, Kótai Ferenc, Radák János és Kótai Róbert az egyik pergolát állítják fel a Szabadság téren Fotó: Horváth-Balogh Attila

Mint azt Farkas Szilárd, Letenye polgármestere elmondta: a projekt keretében tulajdonképpen a városközpont újul meg, válik természetközelibbé.

- A projekt előkészítése során az önkormányzat a lakosság, a lakóközösségek véleményét, javaslatait is figyelembe vette, némelyiket be is építette a koncepcióba – hallottuk a határ menti város első emberétől. – A munkák a nyár folyamán megkezdődtek, a kivitelező több ütemben, eltérő időpontokban valósítja meg a reá váró komoly feladatokat, ugyanis a projekt modulokból épül fel. Azt gondoljuk, hogy az egyes fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a városközpont élhetőbbé, komfortosabbá, a turisták számára vonzóbbá váljon.

A kivitelező munkatársa, Nagy Lajos a leendő térkőburkolatos járdaszakasz szegélyezését végzi a munkálatok egyik helyszínén Fotó: Horváth-Balogh Attila

A polgármester elmondta: a projekt fontos eleme az Andrássy-Szapáry kastélypark megújítása. A projektelem előkészítése során a meglévő korabeli tervek és szakértő bevonásával a képviselő-testület megvizsgáltatta a kastélyparkban lévő zöld növényeket, bokrokat és fákat. Kiderült, hogy nem mindegyik növény illik a parkba, a fák egy része pedig balesetveszélyes, ezért indokolt a kivágásuk. A korhadt, magasra nőtt, viharokban megsérült példányok helyére új fákat ültetnek, összesen 270 új növény színesíti majd a parkot. Ezek fajtáiról, jellemző tulajdonságairól tájékoztató táblák nyújtanak információt. A megóvható fákat azonban megtartják, a kivitelező megtisztítja őket a beteg részektől. Mindezen túl megújítják a park gyalogösvényeit, s új padokat, szemetes edényeket helyeznek ki.

- A park megújításában közreműködő szakember javaslatára elbontottuk a kastély előtt álló támfalat, mintegy kinyitva ezzel a területet a városközpont felé. Így láthatóvá, településképi szempontból hangsúlyosabbá vált a kastély – folytatta Farkas Szilárd. – Nem rejtjük véka alá, hogy a támfal elbontása sokakban ellenérzést váltott ki, s kifogásolták az intézkedést. Erre azt tudom válaszolni, hogy e lépéssel tovább nő a park zöldfelülete, a lebontott támfal köveit pedig felhasználjuk a Bajcsy utcai óvoda és a Béci-patak közé tervezett kör alakú látványtó építéséhez, megidézve az Andrássyak idejében is meglévő tavat.

A Barcsról érkezett ácsok, Kótai Ferenc, Radák János és Kótai Róbert az egyik pergolát állítják fel a Szabadság téren Fotó: Horváth-Balogh Attila

A polgármester azt is jelezte: a támogatásból az önkormányzat a kastély és az óvoda között lévő játszóteret szintén felújíttatja, s a kivitelező új, a mai kor biztonsági előírásainak megfelelő játékokat helyez el rajta. A közeli Béci-patakon újjáépítik a korábban elbontott Európa-hidat, továbbá a Béke utcában is kialakítanak egy játszóteret, többek közt felnőtteknek szánt szabadtéri fitnesz-eszközökkel. Szintén a Béke utcában térkővel ellátott járdaszakaszokat épít a kivitelező, melyek már az akadálymentesítés jegyében kapaszkodókkal és pihenőkkel épülnek meg. Mindezen túl a városközpontban, a posta és az egyik cukrászda közelében egy-egy fa szerkezetű teraszt is kialakítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában