Éjszaka maradj otthon!

2018.08.31. 17:30

Jobb, ha a hónap végéig délután 16 és reggel 8 óra között nem megyünk erdőbe

Megkezdődött a gímszarvasbikák vadászata, mely egészen január végéig tart. Szeptemberben saját érdekünkben csak nappal menjünk az erdőbe – még ha az a gombaszezonban oly vonzó is.

Horváth-Balogh Attila

 

A vadászterületeken ugyanis ilyenkor intenzív vadászat folyik, ezért a vadászatra jogosultak az ebből adódó veszélyhelyzetre hívják fel az erdőlátogatók figyelmét. Így tesz évről évre a Zalaerdő Zrt. is, melynek vadászati felügyelője, Páll Tamás érdeklődésünkre elmondta: szerencsére részvénytársaságunk esetében erdőlátogatót érintő baleset, – ne adj' Isten tragédia még nem fordult elő.

A zalai gímszarvas agancsát a nagy szárhossz, a közép- és jégágak és az esztétikus koronaág jellemzi

- Régebben kifejezett tiltást fogalmaztunk meg a kirándulók, futók, gombagyűjtők felé – hangsúlyozom, az ő érdekükben -, ez mégis ellenérzést váltott ki némelyekből – bocsátotta előre Páll Tamás. – Ezért most már inkább csak kérjük az érintetteket, hogy szeptemberben délután 16 és reggel 8 óra között ne tartózkodjanak az erdőben, se munkanapon, se hétvégén. Két okból: Egyrészt szeretnénk elkerülni, hogy valakit a fegyverhasználatból adódóan véletlen baleset érjen, másrészt az ebben az időszakban a nászukat élő szarvasoknak is szükségük van nyugalomra, amit ma már jobbára csak éjszaka találnak meg. De ugyanezzel a kéréssel fordulunk a fakitermelést és az erdőben más munkát végzők felé is, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy ne történjen baj.

Páll Tamás kérdésünkre jelezte: minden vadászatra jogosult számára stratégiai fontosságú ez az egy hónap, mert a többségük ilyenkor realizálja az éves bevétele nagyobb hányadát. Ezért a vadászati hatóság által különböző szakmai szempontok alapján meghatározott, elejthető szarvas-egyedszámot igyekeznek is maximálisan kihasználni. Ez az oka az intenzív vadászati tevékenységnek. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy csak annyi szarvas ejthető el, amennyit a populáció egyedszámára való tekintettel a hatósági tervek engedélyeznek. Ez a Zalaerdő esetében éves szinten összesen 1600 darab bika, tehén és borjú. Hozzátette, természetesen, a vadászati tevékenység egészen tavaszig folytatódik majd, de már kisebb intenzitással – ezért akkor sem árt az óvatosság, még ha október elsejével a napszaki korlátozás meg is szűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában