Vigyázza a kegyhelyre vivő utat

2018.08.22. 17:30

I. (Nagy) Lajos elfoglalta méltó helyét Homokkomáromban

A falunappal zárult a 12. Csingahegyi Napok idei rendezvénysorozata szombaton, amikor is leleplezték a kegytemplomhoz vivő út mentén kialakított szoborpark újabb alkotását.

Horváth-Balogh Attila

Tislér Zoltán és Boa Endre az elkészült alkotással Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

I. (Nagy) Lajos királyunkat ábrázolja a tölgyfából faragott szobor, melynek elkészítése Boa Endre fafaragó népi iparművészt dicséri. A szobrot – amit Tislér Zoltán, a Csingahegyi Napok, illetve az annak alapját adó Csingahegyi Művész Műhely alapítója és főszervezője leplezett le, Arányi Zoltán újudvari plébános áldott meg. I. Lajos király lovagi és uralkodói arcélét pedig Németh Ferenc zenetanár rajzolta meg.

Tislér Zoltán és Boa Endre az elkészült alkotással Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Tislér Zoltán lapunknak úgy értékelte: a szombaton zárult, egész héten át zajló programsorozat ezúttal is betöltötte feladatát.

- Idén is számos új alkotás készült – hallottuk tőle. – Siklósról jött új művészünk, Varga Györgyi Aligváron egy gazda pincéjének a homlokzatára a régi, angyalos magyar címert festette meg, egy másik alkotó, Csávás Csaba pedig unokás kapubejárót faragott, a kapura a házigazda 5 unokájának faragott portréja került. Boa Endre történelmi szoborparkunkat I. (Nagy) Lajost ábrázoló faragott alkotása gazdagítja, de a fő profilunk idén a szalmafonás volt, aminek praktikáit a Nyíregyházáról jött Csendesné Dolinay Margit mutatta be az érdeklődő gyerekeknek a faluházban. A Sarkadi-család tagjai, Antal és Orsi fal-, fa- és üvegfestést készítettek, részben szintén a faluházban. Volt bőrdíszművesünk is Pintér Ferenc személyében. Hét helyszínen folyt a munka, a gyerekek esténként táncolni, énekelni és zenélni tanultak Németh Feri barátunk jóvoltából, s büszkén kijelenthetjük, hogy számítógép- és internethasználat a hét folyamán nem volt.

Tislér Zoltán hozzátette: a hegyben az elmúlt években 30 szobor, kapubejáró, falfestés, illetve használati eszköz készült, s akkor még nem esett szó a szoborparkról, amelyet szeretnének a jövőben folytatni. 1250 és 1300 közötti a falu templomának első írásos említése, s ezért tervezik, hogy a templomépítésnek is emléket, illetve szobrot állítanak. A magyar történelmi szoborpark egyébként a tervek szerint egyszer felér egészen a templomig, ám addig még rengeteg hely van és számos fontos személyiség. Ami azonban már most bizonyos: a sorozatot Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa és Homokkomárom egykori kegyura szobra zárja – ha a Jóisten is úgy akarja.

A szombati falunapon a szoboravatón kívül az önkormányzat színes programokkal várta az érdeklődőket a faluháznál, ahol a fellépők birtokba vehették a régi hiányt pótló, idén megvalósult színpadot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában