Szent István-ünnep

2018.08.22. 09:00

Díszpolgári címet adtak át a zalaszentgróti ünnepen

Az augusztus 18-án kezdődött háromnapos rendezvénysorozat záró- és egyben fő rendezvénye a hétfői Szent István-ünnep volt.

Szalay Csaba

Baracskai József polgármester (jobbról) átadja a díszpolgári címről szóló oklevelet Bizderi Jánosnak Fotó: Szalay Csaba

Az idén 260 éves Szent Imre római katolikus plébániatemplomban a dr. Márfi Gyula veszprémi érsek és Bizderi János főesperes, kanonok celebrálta misével kezdődött az ünnepség, amely a Templom téri színpadon folytatódott. Baracskai József polgármester ünnepi beszédében elmondta, hogy a szentgrótiak számára kettős ünnep a mai, mert Szent István mellett a 260 éve épült templom jubileumát is ünneplik. A templomot vészterhes évek, évtizedek után, a Batthyány család segítségével építették.

Baracskai József polgármester (jobbról) átadja a díszpolgári címről
szóló oklevelet Bizderi Jánosnak Fotó: Szalay Csaba

– Nem volt olyan zsarnok hatalom, nem született olyan kegyetlen hadvezér, aki elvehette volna szentgróti eleinktől azt a három dolgot, amely ma is összetartja az itt élőket: az Istenbe vetett hitet, a közösség iránt érzett felelősséget és az embertársak felé táplált szeretetet – mondta.

Manninger Jenő ország­gyűlési képviselő Szent István gondolatainak, intelmeinek aktualitásairól szólt. Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek Szent István államalapító munkájáról, s a kereszténységet ma fenyegető veszélyekről szólt.

A beszédek után Baracskai József polgármester az önkormányzat képviselő-testülete nevében a város közösségi és vallási életében végzett munkájának méltó elismeréseként Bizderi János főesperes, kanonok, plébánosnak Zalaszentgrót Város Díszpolgára kitüntető címet nyújtott át.

Az új kenyér megszegése és szétosztása után átadták a Virágos Zalaszentgrótért pályázat díjait. Az ezt követő kulturális műsor lézeres fényjátékkal fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában