Beruházás utolsó szakasza

2018.07.05. 11:30

Ősszel kezdik a zöld felületek kialakítását Hévízen

Folyamatosan dolgoznak a kivitelezők a Széchenyi utcai út- és járdaépítésen, zajlik a járdatükör kialakítása, a térkövezés. A tetszetős utcaképet, a főút „formáját” azonban nem csak ez adja majd meg.

Varga Lívia

Egyelőre lezárások nehezítik a közlekedést a főutcán. A zöld felület kialakítása várhatóan kora ősszel tud teljes erővel elkezdődni Fotó: Péter Árpád

A koronát a munkákra a zöld felületek kialakítása teszi fel, melyhez azonnal hozzálátnak a Gamesz munkatársai, mihelyt a Közút kiépíti az útszegélyt és leaszfaltozza az utat, tájékoztatta lapunkat az önkormányzat.

Egyelőre lezárások nehezítik a közlekedést a főutcán. A zöld felület kialakítása várhatóan kora ősszel tud teljes erővel elkezdődni Fotó: Péter Árpád

Botanikus kertté válik Hévíz főutcája

A zöld felület kialakítása várhatóan kora ősszel tud teljes erővel elkezdődni. Ezzel egy időben 23 padot, 30 hulladékgyűjtő edényt, 14 kerékpártámaszt, faveremrácsokat és öntözőrendszert is kiépítenek, illetve elhelyeznek a területen. A tervek szerint Hévíz főutcája egy kis botanikus kertté válik, többek között a már megrendelt 176 lombos fa és a mintegy 18 ezer cserje kiültetése révén.

– Az önkormányzat kérésére a Gamesz vezetője, Laczkó Mária és munkatársa, Gyarmati Zsolt ugyanis olyan beültetési tervet készített és olyan növényeket választott, melyek már a kiültetés pillanatától tetszetős látványt nyújtanak – tájékoztatott Papp Gábor polgármester. Mint mondta: a helyi klímának és a forgalom okozta igénybevételnek megfelelő tűrőképességű, kis gondozási igényű, hosszú vegetációs időszakkal „rendelkező” növények díszlenek majd az út mentén.

A fák közül egy hibrid égerfajra esett a szakemberek választása
Ritkán látott növények díszítik majd a Széchenyi utcát

– A fák tekintetében egy hibrid égerfajra esett a választás, ez nem szemetel, tűri az autós forgalmat, nem allergizál és szép is. A fafajta példányai az Erzsébet királyné utcában gyönyörűen fejlődnek és impozáns látványt nyújtanak. A kiültetendő cserjék különböző nagyságúak és színűek lesznek, s folyamatosan mutatós külsőt kölcsönöznek az utcának. Ezenkívül különleges rózsákkal és hortenziákkal is elkápráztatjuk majd az itt élőket és a turistákat, olyanokkal, melyeket hazánkban csak nagyon kevés helyen lehet fellelni – mondta a polgármester.

A rózsák ADR minősített fajták, melyeket nem kell permetezni, sem metszeni, sokáig lombtartóak, és hoszszú hónapokig virágoznak a vegetációs időszakban. Sok értékes örökzöld cserje is helyet kap a növények között, illetve ültetnek ki díszfüvet, sőt a különleges színes bogyójú orbáncfűcserje is megtalálható lesz az út mentén. A cserjék harmada örökzöld, így télen is pompás látványt nyújt. A növényeket teljes talajcsere után helyezik ki, elősegítve a minél hosszabban tartó pompázást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában