szentmise

2018.07.29. 20:08

Felszentelték a Szent Kristóf-kápolna keresztútját

Vasárnap délelőtt szentmise keretében szentelték fel a község feletti dombon álló, három éve felújított Szent Kristóf-kápolna új keresztútját.

AHZS

Bíró László áldotta meg a keresztúti stációsorozatot Fotó: Katona Tibor

A kemendi hegygerincen álló (Gróf Festetics Kristóf által 1746 és 1757 között építtetett) barokk berendezésű kápolna 2015-ben kívül-belül megújult, a falak s a szakrális tárgyak is új külsőt kaptak. Az egyházközség még 2011-ben adta be azt a pályázatot, amely egyrészt a pókaszepetki templom és plébánia előtti szobrok felújítását szolgálta, másrészt a kemendi kápolna helyreállítását. A pókaszepetki munkák elkészülte után a kápolna rekonstrukciója három éve ért véget. A beruházás a műemlék épületben lévő értékek megóvását is szolgálta, így például a több mint 253 éves, fából készült Szent Kristóf-szoborét.

Mindezeket egészíti ki mostantól a közadakozás jóvoltából létrejött, fából faragott stációsor, amely egyenként egy-egy szoborcsoportot formál. A harminc darabból álló, 15 állomásos stációt hét család adománya tette lehetővé, az ő nevüket is tábla őrzi. (A megvalósításban alapítványok és önkormányzatok is részt vettek.) Az összefogásról és a munkálatokról a szentmise előtt Koronczi László, a Kemendollárt is magába foglaló pókaszepetki egyházközség elnöke szólt, felidézve a 27 évvel ezelőtti felújítást, amikor szinte az enyészettől kellett megmenteni a Szent Kristófnak ajánlott kápolnát. Azóta újra szükség lett a reno válásra, s három éve már naponta háromszor harangszó is hallatszik a 350 méter hosszú hegygerincről, és esti kivilágítással is rendelkezik a terület.

Bíró László áldotta meg a keresztúti stációsorozatot Fotó: Katona Tibor

A II. János Pál pápa vérereklyéjének jelenlétében zajlott keresztútszentelő misét Bíró László tábori püspök celebrálta, aki a honvédelmi minisztérium kötelékeiben teljesít szolgálatot. A püspök méltatta a kemendollári összefogást, amely a kápolna rendbetételére és rendben tartására jött létre, kiemelve, hogy az embert a diktatúráktól megvédő és megtartó fontos dolgok (vallás, család, tulajdon, közösség) közül is kiemelkedik az összetartás, az egymásra fi gyelés, amely mintha elveszni látszana a XXI. században. A szentbeszéd felidézte Szent Kristóf vértanúságának történetét is, jelezve, a Veszprémi Érsekség eme gyöngyszemét építő katolikus község ismerte az utazók védőszentjének tartott ókori, Jézussal való találkozása után megtérő férfi életének az utókorra gyakorolt hatását. A kápolnánál évente több százan fordulnak meg, ki hitéletét gyakorolja, mások kirándulnak a megejtő panorámát kínáló dombokon, átérezve a hely szellemét.

A programot a körülbelül 500 fős alkalmi gyülekezetet a dombra felvivő autók megszentelése zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában