Mestervizsgát tettek

2018.06.05. 07:00

Műalkotásoknak beillő ételremekeket készítettek Nagykanizsán

Hal bőréből ropogós csipsz, karfiol puding, aszpikos bébipolip, kelkáposzta levélbe zárt marhahúspástétom. A szombati szakács mestervizsgán valóságos ételremekeket készítettek a mesterjelöltek.

Szabó Zsófia

Csontos Ferenc mesterszakácsként szakmája utánpótlását szeretné képezni Fotók: Gergely Szilárd

A Thúry György Szakképző Iskolában a hétvégén nagy volt a sürgés-forgás. A séf-jelöltekre erőtpróbáló vizsga várt a mesterlevél megszerzéséért. Hidegtálakat és öt fogásos menüt kellett készíteniük a bizonyítványért. Nem hétköznapi, magyar konyhába illő egytálételeket: a mesterszakácsoknak műalkotásoknak beillő ételekkel kellett előrukkolniuk, melyeknek nem csak az ízét, még az egyes falatok méretét, elrendezését és szín szerinti csoportosítását is értékelték neves szaktekintélyek.

Csontos Ferenc mesterszakácsként szakmája utánpótlását szeretné képezni Fotó: Gergely Szilárd

Mesterszakács cím

A bizottság elnöke, Bangó László elöljáróban elmondta: a mesterszakács címnek rangja kell, hogy legyen. Ezért nem csak az alapokkal kell tisztában lenniük a mesterjelölteknek, hanem jóval több dologgal, szinte mindennel a szakmájukban.

- Amint ezek birtokában vannak, illetve rendelkeznek mesterlevéllel, már képezhetik a jövő szakácsait is. Vannak olyan fiatalok, akik nem tanítani szeretnének mesterszakácsként: saját igényességük, előrelépésük miatt tanulnak – fogalmazott Bangó László.

Fotó: Gergely Szilárd
Fotó: Gergely Szilárd
Fotó: Gergely Szilárd

A vizsga „díszmunkák” kapcsán kiemelte: a mesterjelöltek kitettek magukért. Nem csak az ízösszeállításra figyeltek, hanem, sok más mellett arra is, hogy szép „fényképarcuk” legyen az ételeknek. A különleges és dekoratív alapanyagok pedig szinte természetes dolognak számítanak egy mestervizsgán.

- Nagyon szépen fejlődnek a szakemberek a szakmánkban. Szép munkákat adnak ki a kezük közül, ami pedig külön öröm, hogy sok a fiatal. Nagyon látszik, hogy sokan jártak külföldön szakmai tapasztalatszerzésen. Széleskörű látásmódot szereztek – hangsúlyozta Bangó László.

Fontos a gyakorlati tudás

A mestervizsgát a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezte. Tuboly Jenőné mestervizsga referens jelezte: a kamarának fontos feladata a tanulók gyakorlatorientált képzése.

- Az is célunk, hogy a diákok kimagasló tudású szakemberek irányítása alatt tanuljanak. Továbbá a szakképzési törvény előírása szerint külső képzőhelyen gyakorlati oktatóként csak olyanok tevékenykedhetnek, akik rendelkeznek az adott szakmában mesterlevéllel. Akik ezzel még nem rendelkeznek, számukra indítottunk 80 százalékos vissza nem térítendő támogatással mesterképzést és vizsgáztatást is. 28 tanuló, köztük 7 szakács részére kaptunk támogatást – összegezte Tuboly Jenőné.

Az egyik mestervizsgázó, Csontos Ferenc hosszú évek óta a szakmájának él. A világ és Európa több pontján, köztük Németországban és Skóciában dolgozott szakácsként. Ma már egy kanizsai étterem csapatát erősíti.

- Szeretek főzni, szeretem a szakmámat, mestervizsgát pedig azért teszek, mert szeretném tanítani a fiatalokat – mondta Csontos Ferenc. Vizsgamunkái, a hidegtál mellett a vegetáriánus menüsor is, a bizottság értékelése szerint kimagasló volt. Volt benne quiona saláta melegen marinált és hidegen tálalt zöldséggel, kápia krémleves tempura bundában sült tofuval, lime-os kaporhabbal és pánkó morzsában tőkehal krokett, batáta talpon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában