Milliók megmentője

2018.06.29. 08:00

Kitüntetések, elismerések a hévízi Semmelweis-napon

Semmelweis Ignác számára az elismerést az idő hozta meg, korának orvostársadalma ugyanis kitaszította. Felfedezésével azonban nemcsak az anyák, hanem emberek millióinak megmentője is volt.

Péter Árpád

A Dr. Moll Károly-emlékérmet dr. Kovács Ernőnek a névadó lánya, dr. Moll Veronika főorvos nyújtotta át, mellettük dr. Kvarda Attila Fotó: A szerző

Ezt mondta Csörnyei Mária ápolási igazgató a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Semmelweis-napi megemlékezésén, a világhírű orvos születésének kétszázadik évfordulóján. Kiemelte, az „anyák megmentője” az egészségügyi higiéné alapjait fektette le, s módszerét saját osztályán statisztikai adatok is igazolták, hiszen a klóros kézfertőtlenítés következtében jelentősen csökkent a gyermek­ágyi láz okozta halálozás. Ezzel a felfedezéssel harminc évvel megelőzte a korát, ezért örökös szélmalomharcra kényszerült, eljárását kollégái komolytalannak és feleslegesnek tartották, módszere komoly ellenállásba ütközött. Ám nem véletlen, hogy Semmelweis szobra ma ott áll Chicagóban a világ tíz legjelentősebb orvosának emlékparkjában, hiszen a gyógyítás elengedhetetlen része a higiénia, és örök érvényű tény: a kézfertőtlenítéssel életet lehet menteni, mondta Csörnyei Mária.

A Dr. Moll Károly-emlékérmet dr. Kovács Ernőnek a névadó lánya, dr. Moll Veronika főorvos nyújtotta át, mellettük dr. Kvarda Attila Fotó: A szerző

Dr. Kvarda Attila főigazgató azt hangsúlyozta, hogy a kórházi higiéné, a fertőzések megelőzése ma is kulcsfontosságú, s intézményük sokat tesz a betegbiztonságért, többek között egy nemrégiben elnyert pályázat segítségével is.

Az ünnepségen a kórház vezetői kitüntetéseket adtak át. A Dr. Moll Károly-emlék­érmet dr. Kovács Ernő, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense, a Dr. Ste­cker Ottó-emlékérmet pedig Horváthné Papp Éva fizioterápiás csoportvezető kapta, aki 44 éve dolgozik elhivatottan a szakmájában. Dr. Kvarda Attila a magyar egészségügy napjának alkalmából 15 főigazgatói dicséretet nyújtott át, és dr. Horváth Katalinnak főorvosi kinevezést adományozott, majd a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díját Tóth Ildikó ápoló vehette át Tóthné Födő Gyöngyitől, a kamara területi elnökétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában