Megújult templom

2024.05.26. 22:51

Soltész Miklós: hitre és békére van szükség

Hitre, régi szent európai kultúrára és békére van szükség, nem pedig vad és nyers új erőkre - hangoztatta Babits Mihályt idézve a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Szászváron.

MW

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Baranya északkeleti határán fekvő Szászváron, a római katolikus templom megújítása alkalmából tartott szentmise után 2024. május 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Dániel

Soltész Miklós a Baranya északkeleti határán fekvő nagyközség római katolikus templomának megújítása alkalmából rendezett szentmisét követően kifejtette: a kereszténység legfőbb üzenete a hit és Krisztus tanítása, ugyanakkor a vallás magába ölelte a kultúrát is. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy 

minden évben május 26-án tartják a keresztények a Szentháromság ünnepét, amelyet a niceai zsinaton nyilvánítottak ki 325-ben, s amely azóta is "a közös keresztény közösségünk alapja". 

Úgy vélekedett: ha ezt a hitvallást a jövőben is meg tudják őrizni az emberek, akkor képesek lesznek megőrizni közösségeiket, templomaikat is. Leginkább pedig - fűzte hozzá - a mai keresztény fiatalokon múlik, hogy szüleik, nagyszüleik, dédszüleik hite, közössége fennmarad-e, közösség és hit nélkül ugyanis szétolvad minden. 

Soltész Miklós közölte: 

a kormányzat a jövőben is megad minden segítséget ahhoz, hogy a szászvári templom megújításához hasonló fejlesztések történhessenek, hogy a hit, a kereszténység segítségével a közösségek erősek maradhassanak és tovább erősödhessenek. 

Utalt arra: Babits Mihálynak a második világháborút megelőzően megfogalmazott véleménye - miszerint "hitre, régi szent európai kultúrára és békére van szükség, nem pedig vad és nyers új erőkre" - a mai korban is fontos és aktuális. 

Azok pedig, "akik vezéregyéniségnek kiáltják ki magukat, a család, a kereszténység és a békesség ellenében vannak" 

- fogalmazott. 

A csaknem negyed évezrede emelt szászvári római katolikus plébániatemplom kormányzati támogatással nemrégiben befejeződött megújítása során szerkezetmegerősítési, festési és energiatakarékosságot szolgáló munkálatokat végeztek el és kicserélték a tetőzetet is. 

A felújított templomot Felföldi László pécsi megyés püspök áldotta meg, s mutatott be ünnepi szentmisét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában