Harmadára csökkent a felfekvések száma

2018.06.27. 17:00

Egyágyas kórtermek és multifunkciós ágyak a Zala megyei kórházban

Egyágyas kórtermek kialakításáról, valamint 29 korszerű, új betegágy érkezéséről tartottak szerdán sajtótájékoztatót a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban.

Magyar Hajnalka

Gombosné Papp Judit és Horváth Istvánné, a traumatológia vezető ápolója az új ágyakat mutatja be Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Új ágyak egy projekt keretében

Az új ágyakat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ „Egységes ápolási eszközpark kialakítása” című projektje keretében kapta az intézmény – mondta el dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója. Az új ágyak javítják a betegellátás minőségét, s emellett a dolgozók munkavégzését is nagyban megkönnyítik.

A 29 ágyból 21 emelt fokozatú multifunkciós szerkezet, ezeket a sebészeti, traumatológiai, ortopédiai és urológiai osztályokon helyezték el. Mint Gombosné Papp Judit ápolási igazgatóhelyettes elmondta, az ágyak magassága elektronikusan állítható, pozíciójuk több ponton változtatható, az infúziós szett négy különböző helyen csatlakoztatható, s a betegszállítást is megkönnyítő védőkorlátokkal lettek felszerelve. Nem feledkeztek meg a megfelelő kapaszkodórendszer kidolgozásáról sem.

Gombosné Papp Judit az egyágyas, többletszolgáltatást nyújtó kórteremben Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Nyolc intenzív ágy szintén érkezett, ezekből hat a szívsebészeti, kettő az általános intenzív betegeit szolgálja. A magas komfortfokozatú ágyak a matracrendszer mobilitásának köszönhetően akár fotel pozícióban is rögzíthetők, ha a beteg állapota ezt kívánja meg. Ha azonban baj van, s azonnali újraélesztésre volna szükség, egyetlen gomb megnyomásával stabil, vízszintes helyzetbe állítható a fekhely. További specialitásuk, hogy megfelelő matraccal kiegészítve röntgenfelvétel is készülhet a betegről ezekben az ágyakban. A műtétek utáni kontrollfelvétel tehát a beteg mozgatása nélkül készíthető el.

Megtudtuk azt is, hogy valamennyi új ágyhoz felfekvést (dekubitusz) megelőző matrac tartozik. A kórház egyre több ilyen ággyal rendelkezik, s ennek köszönhetően az utóbbi időben egyharmadára sikerült visszaszorítani a felfekvések számát, ami igen jelentős eredmény.

Jön a második ütem

Az ápolási eszközpark javítását célzó projekt nem zárult le, a kórház a második ütemben további 55 emelt komfortfokozatú ággyal gazdagodik.

Gombosné Papp Judit és Horváth Istvánné, a traumatológia vezető ápolója az új ágyakat mutatja be Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

További fejlemény, hogy a kórház saját erejéből úgynevezett többletszolgáltatást nyújtó kórtermeket alakított ki. Az urológián 2, az ortopédián 1 ilyen található. A többletszolgáltatás egyágyas elhelyezést, saját fürdőszobát, légkondicionálást, tévét és hűtőszekrényt jelent. E kórtermek, amelyek számát gyarapítani tervezik, kiegészítő térítési díj ellenében vehetők igénybe. A magasabb nívójú hotelszolgáltatást nyújtó kórtermeket a társadalombiztosítás által támogatott kapacitás felett alakították ki, tehát nem a többi beteg ellátásának rovására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában