Szekérrel a havasokban

2018.06.19. 13:33

A Mindszenty-iskola növendékei a Gyimesekben jártak

A Mindszenty-iskola tizedikes diákjainak lehetősége volt egy hetet Erdélyben tölteni a Határtalanul pályázat keretein belül. Erről kaptunk beszámolót Pezzetta Lujza, Mór Máté és Tompos Dávid tanulóktól.

borospatakai skanzent is meglátogatták a zalaiak Fotó: Archív

A projekt nemcsak egy hetes kirándulást tartalmazott a Gyi­mesekben, hanem egy cserediákprogramot a testvér­iskolai diáktársaink számára. Első úti célunk Nagyvárad volt, ahol megtekintettük az Ady múzeumot, majd másnap továbbálltunk. A költő háborús menedékhelyéül szolgáló csucsai kastélyt látogattuk meg. Számunkra a pályázat egyik legkiemelkedőbb része volt a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum tanulóinak viszontlátása.

A borospatakai skanzent is meglátogatták a zalaiak Fotó: Archív

A Borospatakai Skanzen különleges élményt nyújtott mindannyiunk számára. Ezután Hidegségpatakán egy háztartásban segítettünk a fahordásban. A hét közepén programunkat Pusztina meglátogatásával kezdtük. Csodálattal konstatáltuk, hogy több mint ezer kilométerre otthonunktól még mindig hallhatunk magyar beszédet. Nyisztor Ilona énekes előadásában a Szent István-templomban ízelítőt kaptunk a helyi énekekből. A magyar nyelvű óvodában átadtuk adományainkat, majd az oda járó gyermekek szavalatát, énekét és versmondását is meghallgattuk. A hazafelé vezető úton tiszteletünket tettük az ezer éves határkőnél.

A következő nap a helyi családok közreműködésével, szekerekkel jutottunk fel az Apa-havasok lankás hegyoldalaira. A közös sütögetés után nekiindultunk az izgalmas útnak lefelé, hiszen közben eleredt az eső. Miután megérkeztünk az iskolába, a diákok által szervezett táncházban megismerkedhettünk a székely és a csángó néptánc alapjaival. Hetünk zárásaként ellátogattunk a csíksomlyói kegytemplomba, és felsétáltunk a Hármashalom oltárhoz. Később Kolozsvár belvárosában is sétáltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában