Nagy károkat okozott a hideg tél

2018.05.11. 16:58

Idén nyáron nem nyit ki a letenyei strand?

Teljes felújítást igényel a letenyei fürdő, az önkormányzat az állam segítségét is kérte.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Előfordulhat, hogy idén ki se nyit a letenyei strand, akkora károkat okozott a medencékben a tél végi, tavasz eleji extrém hideg és az évek óta elmaradt nagyjavítás.

A helyreállítás több 10 millió forintba kerülne, ennyi szabad forrása – az idei pályázati önrészek biztosítása és az ivóvízhálózat rekonstrukciójának ez évi megkezdése miatt – azonban nincs az önkormányzatnak. Ezért Farkas Szilárd polgármester még a kormányfő segítségét is kérte.

2003-tól működik a strand

– A hárommedencés létesítmény 2003-ban nyitotta meg a kapuit, azóta komolyabb felújítás nem történt rajta – bocsátotta előre Farkas Szilárd. – Nyilván, az önkormányzat, mint tulajdonos a minden évben jelentkező kötelező karbantartási munkálatokat finanszírozta, tehát ezek nem maradtak el. Sőt, a vízgépészeti berendezések többségét tavaly felújíttattuk, akkor közel 22 millió forintot tudtunk erre fordítani saját forrásból, mivel semmiféle támogatást nem kaptunk rá. S évről évre elvégezzük az előírás szerinti téliesítést is.

Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

– Ez tavaly ősszel is megtörtént, de most, amikor elbontottuk a takarást, kellemetlen meglepetésben volt részünk – jelezte Farkas Szilárd.

A tél után kellemetlen meglepetés várta az üzemeltetőket

A polgármester elmondta: a téliesítés során – a gyermekmedence kivételével – valamennyi vizet szükséges a medencékben hagyni. A réteg felső része megfagy, az alsó régió azonban nem, a folyékony halmazállapotát megőrző víz pedig a csempéket nyomás alatt tartja.

– Tavasszal a vizet leengedjük, s ekkor látjuk, hogy mennyi burkolat vált le – folytatta a polgármester. – Tavaly és tavalyelőtt is jelentős munkálatokat jelentett számunkra a levált csempék visszaragasztása, most tavasszal azonban azzal kellett szembesülnünk, hogy a tavaly kijavított lapok a helyükön maradtak, viszont az összes többi lepotyogott. Ez azt jelenti, hogy a medencék összfelületének körülbelül felén, 400 négyzetméternyi felületen elengedett a régi ragasztás.

Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

A gyerekmedence teljesen felfagyott

Farkas Szilárd azt is elmondta: a gyermekmedence teljes medencetere felfagyott, illetve az összes medence betonszerkezetét kikezdték az évek alatt a víz fertőtlenítéséhez használt erős vegyszerek, s a felület porlad szét.

– A gyermekmedencét újra kellene csempézni, a tanmedencénél pedig nem csak a csempeleválás jelentkezik, hanem a dilatációknál és a tolózáraknál elszivárog a víz is – folytatta Farkas Szilárd. – Az ülőmedencénél szintén csempéket kellene visszaragasztani, a lábmosó és a lépcső burkolata teljesen feljött. S még nem beszéltünk a betonszerkezet helyreállításáról.

Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

A polgármester elárulta: a számítások szerint mindez 30 millió forintba kerülne, ekkora összeget azonban az önkormányzat most nem tud biztosítani; maximum 6 millió forint, amit erre a célra fordíthatnának.

A kormányfőtől is kérnek segítséget

– A turisztikai ügynökségnél van bent egy pályázatunk, annak elvileg heteken belül lehet eredménye, onnét remélünk pénzt a felújításra – mondta Farkas Szilárd. – Ezen kívül levélben fordultam Orbán Viktor kormányfőhöz, kérve a segítségét. Reménykedünk benne, hogy sikerül megoldást találni a problémára, ugyanis a fürdőnk egyre kevésbé veszteséges. A vendégszám nő, sokan jönnek Horvátországból is.

Farkas Szilárd végül hozzátette: a képviselő-testület elkötelezett az iránt, hogy a strandfürdő kinyisson, de ha nem sikerül forrást szerezni a felújításra, akkor idén erre már nem kerülhet sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában