Turistaút

2018.04.11. 17:20

Zöld, kék vagy piros úton járhatjuk be a csácsi hegyet

Horhosok útja néven kijelölt turistaút-hálózatot hozott létre az önkormányzat a Csácsi-hegyen.

Szabó Judit

A ZKSE tagjai nekivágnak a Horhosok útjának a túraindító táblától/Fotó: Pezzetta Umberto

Sokszínű utak

Az útvonalak kiindulási pontja az Izsák Imre Általános Iskola előtti útvonalismertető térkép, ahol szerdán sajtótájékoztatót tartottak. Három útvonal várja túrázókat: a zöld 8 kilométer hosszú, s érinti a legismertebb nevezetességeket, például a Csácsi-hegyi kápolnát, de eljuthatunk rajta a Henye-hegyi kápolnáig, a Vari-kútig és az állatsimogatóig is. A zöld jelzésű út 2 és fél óra alatt járható be. A kék út 13,9 kilométeres, négy óra alatt teljesíthető, a piros 23,1 kilométer hosszú, érinti Pethőhenyét, a Szent István-templomot, valamint a Mária-forrást, amelynek a környéke tavasszal, amikor kikel a medvehagyma, kedvelt kirándulóhely. A piros út bejárásához körülbelül 7 óra szükséges.

A ZKSE tagjai nekivágnak a Horhosok útjának a túraindító táblától/Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, hogy 2014 óta dolgoznak a város turizmusának megújításán. Ennek része a turistautak kialakítása és a meglévők egységes rendszerbe illesztése. A Horhosok útját közel 4,3 millió forintból hozták lére. Tolvaj Márta alpolgármester megemlítette, hogy már 13 túraútvonal térképe készült el, a Horhosok útja az első, amely megvalósult. A turistákat hét ismeretterjesztő tábla informálja a látnivalókról és a terület élővilágáról. A túrák gyalog, biciklivel, de futva is teljesíthetőek. A sajtótájékoztató után gyalog a Zalai Teker(g)ők Egyesület vezetésével lehetett bejárni a szakaszokat, kerékpárral a ZKSE és a Zöldirány Egyesület, futva a Iron Bodies Futó és Erősítő Egyesület tagjai indultak el.

Köszönet az egyesületeknek

Balaicz Zoltán köszönetet mondott a turistaút létrehozásában szerepet vállalt egyesületek képviselőinek, Szabó Balázsnak (Zalai Teker(g)ők), Fehér Ferencnek (Zalaegerszegi Tájfutó Club) Szabó Zoltánnak (Zöld Irány), valamint Bakos Zoltánnak (LÉSZ Kft., kivitelezés), Lendvai Antalnak (grafika), dr. Illyés Zoltánnak (táblák szövegezése, lektorálás) és a Tourinform Irodának. A rendezvényen Herkiliné Ebedli Gyöngyi városrészi képviselő is az érdeklődők figyelmébe ajánlotta az utat, Horváth Szilárd, a városmarketing iroda vezetője pedig Zalaegerszeg megújult turisztikai weboldalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában