Környezetvédelem

2018.04.06. 08:00

Klímamentor központtá válna Dötk

Az Ökorégió Alapítvány lassan már két évtizede működteti Ökológiai és Vidékfejlesztési Tájközpontját a faluban. A létesítményt most úgynevezett klímamentor központtá szeretnék alakítani - norvég példák alapján.

Varga Andor

Egy idősotthon fa épülete Norvégiában. A nyílászárók az egyhangúság ellen színesek, és hőszigeteltek is. Fotó: Kocsis Anikó

Kocsis Anikó ökológus, az Ökorégió Alapítvány vezetője elmondta: a klímaváltozás elleni küzdelemben kétféle cselekvési irány van. Az egyik az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásának csökkentése, a másik pedig az alkalmazkodás a már megváltozott éghajlati körülményekhez.

- Norvégia élen jár mindkét területen, ötven, de talán száz évvel is megelőzve minket – fogalmazott Kocsis Anikó. – Ezért, amikor elhatároztuk a klímamentor központtá válást, elég gyorsan felmerült, hogy meg kellene ismerni és hasznosítani az ottani jó gyakorlatokat, tapasztalatokat.

Pályázati program keretében, a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 támogatásával sikerült partnereket találnunk az északi országban. Egy Hedmark megyében működő önkormányzati szövetséget választottunk. Azért őket, mert a terület és a népesség szempontjából az ő adottságaik hasonlítottak a leginkább Zala megyére.

Egy idősotthon fa épülete Norvégiában. A nyílászárók az egyhangúság ellen színesek, és hőszigeteltek is. Fotó: Kocsis Anikó

Március közepén öttagú zalai delegáció járt tanulmányúton Norvégiában (közgazdász, szociológus, környezetvédelmi mérnök is volt a társaságban), a jövő héten pedig norvég vendégek érkeznek majd hozzánk. Ők Dötkön kívül az Ökorégióval együttműködő, bázakerettyei központú Zala zöld szíve Leader-közösség falvait is felkeresik.

- A kint töltött öt napunk folyamatos rohanás volt, de fantasztikus tapasztalatokat szereztünk – folytatta Kocsis Anikó. – Magyar szemmel lenyűgöző már csak a társadalom egészére kiterjedő környezettudatosság is – Norvégiában régen nem csak lózung, hogy a bolygó erőforrásait meg kell védeni.

A majd létrejövő dötki központ célja lenne, hogy önkormányzatokat, lakosságot, illetve gazdálkodókat is segítsen szembenézni a klímaváltozás jelentette kihívásokkal. Itt szó lehet akár szemléletformálásról vagy mondjuk az energiafelhasználás racionalizálásáról, illetve a megújuló energiaforrásokra való áttérésről – Norvégia ezekben kivétel nélkül élen jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában