Átadás

2018.03.23. 07:10

Új helyre költözött a főkonzulátus Lendván

Hazánk 2014 februárjában létesített konzuli irodát a muravidéki városban, ami 2016 szeptemberében kapott főkonzulátusi rangot.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A képviseletet most új helyre költöztették, a felújított épületet tegnap avatták fel.

A jelenlévőket először dr. Földes Gyula főkonzul üdvözölte, aki beszédében úgy fogalmazott: a főkonzulátus léte is jelzi, hogy hazánk számára fontos a muravidéki magyarság, s maga Szlovénia is. Ezt követően Lendva polgármestere, Anton Balazsek, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke és Vigh László országgyűlési képviselő mondott még beszédet.

Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Matej Andolsek, a szlovén kormány külügyminisztériumának szomszédos országokért felelős főosztályvezetője többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a főkonzulátusok fontos szerepet töltenek be a nemzetiségi jogok megvalósulásában, s örömét fejezte ki amiatt, hogy hazánk a mai lépéssel követi Szlovénia gyakorlatát, mivel a szomszédos ország már húsz éve létesített főkonzulátust Szentgotthárdon, a rábavidéki szlovének központi településén.

- Ha jól számolom, ez már a 23. olyan magyar külképviselet, amit az elmúlt négy év során meg- vagy újranyitottunk – értékelte a főkonzulátus létrejöttét Magyar Levente, a magyar kormány külgazdasági és külügyminiszter-helyettese. – Ezek Latin-Amerikától Kelet-Ázsiáig találhatóak, ám szívünkhöz a Kárpát-medencei képviseletek állnak a legközelebb. Lendva, mint a muravidéki vagy szlovéniai magyarság fővárosa, kiemelt helyen szerepel a magyar kormány térképén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában