Ki lehet a tettes?

2018.03.17. 08:00

Több gyújtogatás is történt Nagybakónakon – A sértettek állítják, tudják, ki lehet az elkövető

Fél éven belül 3 épülettűz is esett a dél-zalai településen. Egy közülük lakóházat érintett, kettő pedig gazdasági épületet.

Horváth-Balogh Attila

Molnár Szilárd a lakóháznál, odabent most is borzasztó füstszag terjeng Fotó: Szakony Attila/Szakony Attila

Éppen 6 hónapja számoltunk be arról, hogy a Nagybakónakon parasztházat vásárló nagykanizsai Németh Zoltánt nagy kár érte, amikor tűz keletkezett a portáján. A lángok akkor két autót, egy UAZ-t, egy Suzuki terepjárót, egy Steyr traktort és egy fűkaszát emésztettek fel – illetve természetesen a fedett színt, amely alatt utóbbiak álltak. A dolog érdekessége, hogy a tűz akkor a fészertől körülbelül 20 méterre elhelyezkedő UAZ gépkocsit is érintette, illetve egy másik traktornak csak a műanyag borítású ülése égett szét. Ezek a körülmények arra utaltak, hogy valaki szándékosan gyújtogatott, méghozzá 3 ponton. Az ügyben hatósági vizsgálat zajlott, mely alátámasztotta a feltételezést.

Molnár Szilárd a lakóháznál, odabent most is borzasztó füstszag terjeng Fotó: Szakony Attila/Szakony Attila

Most Németh Zoltán barátjához, a helyi Molnár Szilárdhoz köthető ingatlanok gyulladtak ki. Az egyik egy lakóház, mely most még egy német betelepülő tulajdonában áll – Molnár Szilárd azonban szeretné megvásárolni, ami folyamatban van. Már neki is állt az ingatlan belső felújításának, a helyiségeket szépen kifestette, gipszstukkókkal díszítette. Valaki azonban nemrég felgyújtotta az ingatlant – legalábbis erre gyanakszik Molnár Szilárd.

Ránézésre az ágy égett a legjobban, tehát valószínűleg azon keletkezett a tűz Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Három helyiség égett ki, ami azt jelenti a szakértők szerint, hogy mindháromban tűz keletkezett – szögezte le a férfi. – Azt gondolom, ez a közös vonás, ha összevetjük a mostani és a Németh Zoltánnál tavaly keletkezett tűzesetet. Nagyon bánt, hogy van a faluban valaki, aki semmibe veszi a másik munkáját és ilyesmit tesz. Hozzáteszem, a gyújtogatónak nem volt sok esze, mert mikor kijött, bezárta az ajtót, így elfogyott a tűz levegőutánpótlása – ennek köszönhető, hogy nem égett porig a ház. S ha ez még nem lett volna elég: pár nappal később a szülői házam udvarán álló pajta is leégett, s beszakadt a teteje – mindezt csak reggel észlelték a környéken lakók. Az épületben egy, a falhoz állított ágynál keletkezett a tűz – itt is zajlott tűzvizsgálat, de hivatalos eredményt csak 60 nap múlva kapok, illetve rendőrségi vizsgálat is folyik. Meggyőződésem, hogy az egy héten belül keletkezett tűzeset nem lehet véletlen egybeesés. Zolival egyébként tudjuk, ki lehetett az elkövető, s ha rajtunk múlik, börtönbe kerül.

Pillanatkép az összekormozódott konyhából – pontosabban abból, ami megmaradt belőle Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Kérdésünkre, hogy vannak-e haragosaik, Molnár Szilárd egyértelműen igennel válaszolt. Ez különféle helyi, ha úgy tetszik, „falusi” konfliktusokból fakad, illetve abból, hogy Szilárd korábban rendőrségi hatósági tanú volt, így aztán rosszakarókból nincs hiány.

A pajta tetőszerkezete elégett és beszakadt Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Megkérdeztük az egyébként napközben igen kihalt faluban élő egyik asszonyt is. Ő megerősítette: vannak konfliktusok, melyek a történtekhez vezethettek. Egyúttal azt sem titkolta el: ezzel együtt az idősek tartanak attól, hogy valaki mégiscsak szórakozásból gyújtogat – és akkor  bárki lehet áldozat.

Érdeklődtünk az üggyel kapcsolatban a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjénél, Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagynál is, aki jelezte: folyamatban lévő vizsgálatról nem adhatnak tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában