Ifjú honvédek

2018.03.16. 18:00

Nemessándorháza 17 ifjú honvédet adott a szabadságharcnak

Tizenhét fiatal honvédet adott a szabadságharcnak Nemessándorháza, rájuk is emlékeztek pénteken.

Magyar Hajnalka

Peterdi Péter alpolgármester, Manninger Jenő képviselő, Tódor Szabolcs atya, Antal Sándorné polgármester, valamint dr. Pálfi Dénes kertészmérnök a frissen felavatott emlékműnél Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A település emlékművet állíttatott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a honvédnek állt egykori falubeliek tiszteletére. A Baki József tervei alapján készült emlékművet, amely felsorolja mind a 17 honvéd nevét, tegnap avatták fel a település központjában.

Antal Sándorné polgármester köszöntőjében kitért rá, az újonc honvédek valamennyien fiatalok voltak, 18-21 éves korukban adtak parolát a haza védelmére. Közülük tizen tértek vissza, heten a csataéren vesztek el. Ők az életüket tették kockára a magasztos célokért, az utókor tartozik nekik és magának annyival, hogy számontartja nevüket.

Peterdi Péter alpolgármester, Manninger Jenő képviselő, Tódor Szabolcs atya, Antal Sándorné polgármester, valamint dr. Pálfi Dénes kertészmérnök a frissen felavatott emlékműnél Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az ünnepség vendége volt Manninger Jenő országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos. Beszédében felelevenítette, 1848-ban is feszültek ellenétek az országban, volt megosztottság, nézetkülönbség. A nemzeti célok fényében azonban elhalványultak a különbségek, eggyé kovácsolódott az akarat. Ezt kívánja a jelen is, hangoztatta, amikor egyes törekvések át akarják rajzolni az életünket.

Beszédét követően dr. Tódor Szabolcs esperes plébános megáldotta az emlékművet, majd műsor következett a kultúrházban, ahol egyebek mellett dr. Pálfi Dénes tartott megemlékezést Deákról.

 

Végül álljon itt a 17 név, amit a levéltártól kapott meg a falu: Bolla Vendel, Darázs Boldizsár, Éder Márton, Foky István, Hári Frigyes, Igricz Boldizsár, Imre Károly, Kámán János, Kis Boldizsár, Korpics Vendel, Léránt Károly, Márkus István, Nagy József, Salamon Boldizsár, Salamon Márk, Sándor Antal, Varga József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában